Primele decizii după căderea Guvernului Dăncilă. Când propune Klaus Iohannis un nou premier

Alexandru Ioanid 11.10.2019, 11:01
Primele decizii după căderea Guvernului Dăncilă. Când propune Klaus Iohannis un nou premier

După căderea Guvernului prin moțiune de cenzură, scena politică din România intră într-o etapă a negocierilor și a discuțiilor aprinse. Președintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări-maraton la Palatul Cotroceni cu partidele politice.

Președintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări maraton cu partidele politice la Palatul Cotroceni. Toate formațiunile au fost invitate la masa discuțiilor, dar nu toate au acceptat această invitație.

Administrația Prezidențială arăta că fiecărui partid îi este rezervată câte o jumătate de oră pentru consultări cu președintele. Primii care vor intra la negocieri sunt reprezentanții PNL – de la ora 11.00.

Calendar consultări:

  • USR – la ora 11:30
  • UDMR – ora 12:00
  • PMP – ora 12:30
  • Pro România – 13:00
  • ALDE – ora 13:30
  • Minorități – 14:00
  • PSD – 14:30

De precizat că social-democrații, prin vocea șefei PSD, Viorica Dăncilă, au anunțat că nu vor participa la consultările de la Palatul Cotroceni. PSD are programată o ședință CEx după ora 18:00, una care se anunță crucială atât pentru viitorul partidului, cât și pentru Viorica Dăncilă.

Când propune Klaus Iohannis un nou premier

În urma consultărilor cu partidele parlamentare, urmează să se decidă și pașii de făcut pe viitor. Pentru a se forma un nou Guvern, șeful statului trebuie să desemneze un premier, care să-și facă propria echipă guvernamentală și să meargă în Parlament pentru un vot.

„Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea”, spunea președintele Klaus Iohannis.

Varianta alegerilor anticipate este luată în calcul atât de șeful statului, cât și de unele partide din opoziție.

„Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate”, preciza șeful statului.

Klaus Iohannis adăuga, însă, că e nevoie de consens pentru o astfel de variantă.

Ce vor partidele după căderea Guvernului

Intalnire de taina intre Iohannis si liderii PNL

PNL anunță că strategia pentru consultări a fost stabilită vineri dimineață într-o ședință a BPN.

Ludovic Orban susține că rămâne varianta de premier, în cazul în care liberalii decid să intre la guvernare. Dar contează și alături de cine și dacă varianta Orban va fi susținută de viitorii parteneri.

Liderul USR, Dan Barna, susține că se duce la Cotroceni cu un pact pentru alegeri anticipate, fiind varianta care ar avantaja cel mai tare partidul în acest moment.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că vrea să afle varianta de premier propusă înainte de a se pronunța.

„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuții. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu știm dacă vom susține sau nu vom susține și pe cine, fiindcă nu au existat discuții aplicate. Atâta știm că Ludovic Orban dorește să fie prim-ministru, dar de la dorință până la putință e o cale lungă sau mai puțin lungă, dar care trebuie parcursă”, a explicat Kelemen Hunor

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu nu se arată prea încântat de organizarea de alegeri anticipate. E de înțeles, însă, teama liderului ALDE, având în vedere rezultatul de la europarlamentare, când partidul nu a reușit să-și trimită niciun reprezentantn în Parlamentul European.

Victor Ponta, liderul Pro România, cel care pare marele câștigător al acestei moțiuni de cenzură, susține că partidul său va avea trei propuneri de premier, dar el nu se va regăsi pe listă.

După consultările cu partidele, președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe ce se va întâmpla pe viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe