Ce se întâmplă după căderea Guvernului: cine se încălzește pe tușă pentru a veni la putere și cine sunt posibilii premieri

Ciprian Ioana 10.10.2019, 16:35
Ce se întâmplă după căderea Guvernului: cine se încălzește pe tușă pentru a veni la putere și cine sunt posibilii premieri

Guvernul Dăncilă a picat, joi, prin moțiune de cenzură. 238 de parlamentari au votat pentru debarcarea echipei guvernamentale de la Palatul Victoria. Mai important pentru viitorul cetățenilor României este, însă, cine va veni la putere.

Guvernul Dăncilă a fost demis, joi, prin moțiune de cenzură, dar asta nu înseamnă că miniștrii și premierul pleacă imediat acasă. Guvernul demis va rămâne la Palatul Victoria până la instalarea noului Guvern.

În toată această perioadă, însă, are atribuții limitate: nu poate adopta Ordonanțe de Urgență sau simple și nici acte normative extrem de importante. E, practic, în această perioadă un Guvern legat la o mână.

Ce se întâmplă după căderea Guvernului: cine vine la putere

Imediat după anunțul oficial privind căderea Guvernului, președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție. Șeful statului a anunțat, între altele, că va începe consultările cu partidele politice chiar a doua zi, vineri, 11 octombrie.

Toate reacțiile venite de la partide au venit la cald. Liderul PNL, Ludovic Orban, inițiatorul moțiunii susține că strategia se va stabili în perioada următoare, dar se declară pregătit să guverneze.

“Vineri, la ora 9:00, am convocat BPN al PNL pentru a stabili strategia, echipa care va reprezenta partidul la consultările la Cotroceni şi mandatul cu care ne vom duce la preşedinte. Mulţumesc lui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moţiuni, colegilor din PNL care au fost prezenţi toţi şi au votat la vedere în favoarea moţiunii, tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi în acest demers si au stat până la sfârşit, rezistând tuturor ameninţărilor. Primul pas s-a încheiat, fiecare formațiune politică va decide în forurile statutare care va fi mandatul în cadrul consultărilor de la Cotroceni”, a declarat Ludovic Orban.

Dacă PNL se declară pregătit să guverneze, nu același lucru se poate spune despre USR. Liderul formațiunii, Dan Barna, ar vrea alegeri anticipate.

“Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie şi foarte sus în topul Cabinetelor incompetente de care această ţară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută. Lecţia pe care trebuie să o reţinem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea şanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug şi ce nu pot distruge compromit. Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere. Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluţia sunt anticipatele. Ne întoarcem la popor, poporul are întotdeauna dreptate”, a spus Dan Barna, candidat USR la prezidențiale.

Numele vehiculate pentru postul de premier

A picat Guvernul Dăncilă
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

În privința noului premier al României, se conturează câteva scenarii.

Ludovic Orban este, într-adevăr, propunerea de premier din partea PNL, dar pentru acest lucru, liberalii trebuie să obțină sprijin în Parlament de la parlamentarii Pro România, ALDE, PMP, UDMR și minorități, adică cei care au debarcat Guvernul Dăncilă.

Dacă și USR vrea să vină la guvernare, dar doar alături de PNL, atunci ar putea pune condiții: una dintre ele ar fi ca viitorul premier să vină de la Alianța USR-Plus. În acest caz, cel mai vehiculat nume este cel al lui Dacian Cioloș.

Numai că acesta a câștigat un mandat de europarlamentar și rămâne de văzut dacă va renunța la această funcție importantă.

Mai există și o a treia variantă, similară cu cea din 2015. Atunci, după căderea Guvernului Ponta, la putere s-a instalat un Guvern de tehnocrați, care a administrat țara până la alegerile la termen. Numai că există riscul ca PSD să se întărească din opoziție, așa cum a făcut și în 2015 și a câștigat, în 2016, cu un scor zdrobitor. 

Este, practic, o variantă care nu convine, la prima vedere, niciunui partid din opoziție.

Lucrurile se vor tranșa după consultările de la Palatul Cotroceni. Potrivit legii, președintele desemnează un premier în urma discuțiilor cu toate partidele politice, premier care e trimis în Parlament la vot după ce și-a întocmit o listă de miniștri.

Dacă varianta nu e susținută de plenul reunit, se mai face încă o încercare. Dacă și a doua echipă guvernamentală pică la vot, atunci se organizează automat alegeri anticipate.

E varianta, susțin analiștii, la care USR speră și PSD tremură.

Urmăriți Impact.ro și pe