Prețurile alimentelor, la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Ana Anitoiu, Iulia Statie 08.10.2021, 13:50
Prețurile alimentelor, la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Prețurile alimentelor au ajuns în septembrie la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, în urma unor creșteri ale costurilor ce au fost înregistrate în prima lună de toamnă. Iată ce produse s-au scumpit cel mai mult.

Prețurile au crescut considerabil față de cele de anul trecut

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică în fiecare lună un index al modificărilor de prețuri înregistrate la un coș de cumpărături din care fac parte alimente de bază: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Potrivit FAO, acest indice a crescut în septembrie pentru a doua lună consecutiv și a ajuns la 130 de puncte, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Indicele este cu 1,2% mai mare decât cel înregistrat în august și cu 32,8% față de cel din luna septembrie a anului trecut.

Preturile alimentelor, la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Ce produse s-au scumpit cel mai mul
Bancnote de 10, 50, 100 si 200 de lei

Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Scumpirile din ultima lună au fost cauzate mai ales de creșterea cu 2% a prețurilor la cereale, în contextul unei recolte mai mici și a cererii mari venite din China. În această categorie de produse, grâul a fost cel ce s-a scumpit cel mai tare – cu 4% față de luna august și 41% comparativ cu luna septembrie 2020, din cauza unor disponibilităţi limitate la export.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a explicat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Totodată, uleiurile vegetale s-au scumpit cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% față de anul trecut, mai ales ca urmare a creșterii cotaţiilor la uleiul de palmier. Acest lucru s-a întâmplat în contextul unei cereri mari de importuri la nivel mondial şi a temerilor referitoare la posibilitatea ca deficitul de mână de lucru să afecteze producţia în Malaezia.

Ce se va întâmpla cu producția de cereale la nivel mondial în acest an

Conform estimărilor făcute de FAO, producția de cereale la nivel mondial va ajunge la un maxim istoric de 2.800 de miliarde de tone. Însă, aceasta va fi inferioară consumului global ce a fost estimat la 2,811 miliarde tone, în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi-a majorat estimările referitoare la cantităţile de grâu ce vor fi folosite ca nutreţ pentru animale.

În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură se așteaptă ca în acest an să fie recoltată o cantitate de 776,7 milioane de tone de grâu, în contextul în care producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia au compensat scăderea celei din Canada şi Federaţia Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...