Prețul petrolului a crescut vertiginos, după informația potrivit căreia Rusia urmează să invadeze Ucraina

Andrei Dumitrescu 12.02.2022, 00:42
Prețul petrolului a crescut vertiginos, după informația potrivit căreia Rusia urmează să invadeze Ucraina

Prețul petrolului a crescut vertiginos după informația potrivit căreia Vladimir Putin s-a hotărât să invadeze Ucraina.

Potrivit informațiilor citate de mai multe instituții de presă internaționale, o invazie rusă în Ucraina este iminentă, iar oficialii din domeniul apărării se tem de o campanie oribilă, care ar rupe teritorii extinse din spațiul ucrainean.

Informațiile apărute în spațiul public au făcut ca prețul petrolului să crească cu peste 5% vineri, iar acțiunile să se prăbușească.

La ora 14:20 EST, țițeiul WTI se tranzacționa cu 94,42 dolari – o creștere de 5,05% într-o zi. La acea oră, petrolul Brent se tranzacționa cu o creștere a prețului de 4,27%.

WTI se tranzacționează la cel mai ridicat nivel din 2014 și este în creștere cu 10 dolari în ultimele 30 de zile.

Barilul de petrol a crescut vertiginos
Barilul de petrol a crescut vertiginos

Administrația Biden, pusă în dilemă

JPMorgan a transmis la începutul acestei săptămâni că petrolul Brent ar putea ajunge „cu ușurință” la 120 de dolari pe baril dacă Rusia ar invada Ucraina, iar SUA și alte națiuni ar sancționa exporturile de petrol și gaze naturale.

În cazul în care Rusia ar materializa o invazie, administrația Biden ar trebui să aleagă între a sancționa exporturile de petrol ale Rusiei și a împiedica o creștere a prețurilor la pompele americane.

Sancțiunile ar reduce substanțial veniturile Rusiei, care se bazează foarte mult pe veniturile din țiței pentru bugetul său. Anul trecut, valoarea exporturilor de țiței ale Rusiei s-a ridicat la peste 300 de milioane de dolari pe zi.

Oficialii americani au anunțat că elaborează un plan de sancțiuni masiv împotriva Rusiei ca metodă de apărare a Ucrainei care „ar paraliza economia rusă”, potrivit CNBC. Miniștrii britanici și germani au avertizat, de asemenea, că vor exista consecințe economice pentru Moscova dacă aceasta va întreprinde orice acțiune agresivă împotriva Ucrainei.

Experții sugerează, totuși, că Rusia ar fi dispusă să suporte sancțiunile pentru a-și atinge obiectivele politice în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...