Poate supraviețui Europa dacă Rusia încetează să mai furnizeze gaz? Există trei scenarii

Beatrice Dumitru 01.02.2022, 11:47
Poate supraviețui Europa dacă Rusia încetează să mai furnizeze gaz? Există trei scenarii

Creșterea tensiunilor dintre Occident și Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa și a determinat Comisia Europeană și Statele Unite să caute surse alternative. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele SUA, Joe Biden, au promis să coopereze în domeniul securității energetice.

Cum s-ar descurca Europa fără gazul rusesc

După o întâlnire recentă din Franța cu miniștrii europeni ai energiei, Kadri Simson, comisarul pentru energie a declarat că Uniunea Europeană discută cu parteneri, precum Azerbaidjan, despre potențialul de creștere a aprovizionării cu gaze către continent.

Dacă în cel mai rău scenariu, Rusia oprește robinetul pentru gaze în Europa, măsurile de înlocuire a surselor de aprovizionare nu vor fi suficiente, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută la Bruxelles.

Concluzia este că există două provocări pentru Europa: găsirea unei surse pentru aprovizionarea cu gaze  și reducerea cererii pe plan intern pentru a rezista furtunii, din punct de vedere economic și social. Unul dintre autorii studiului, Simone Tagliapietra, a declarat că Europa s-ar putea îndrepta către un scenariu de criză a petrolului la fel ca în anii 1970, relatează Euronews.

Poate supraviețui Europa dacă Rusia încetează să mai furnizeze gaz? Există trei scenarii
Europa se aprovizionează cu gaze din Rusia.

Este posibil ca anumite fabrici să aibă nevoie să funcționeze pe un program de producție mai scurt sau să fie închise complet”, a afirmat acesta.

Și guvernele ar putea avea nevoie să stabilească un plan de urgență pentru a acorda prioritate beneficiarilor de gaz, de exemplu, pentru „încălzirea în case rezidențiale sau pentru producerea de energie electrică” pentru a evita întreruperile de curent.

Ce se întâmplă dacă Rusia oprește gazele în lunile următoare?

Există trei scenarii în acest sens. Dacă Rusia și toți ceilalți furnizori continuă să furnizeze la nivelurile actuale, stocul la nivelul UE ar atinge un minim de aproximativ 320 terawatt-oră (TWh) în aprilie 2022.

Dacă Rusia va reduce aprovizionarea la începutul lunii februarie, stocul ar atinge un nivel minim de 140 terawatt-oră în aprilie 2022. Dacă, pe lângă reducerea aprovizionării, vremea este extrem de rece, atunci depozitul la nivelul UE va fi gol până la sfârșitul lunii martie 2022.

Prin urmare, pe termen scurt, UE va putea supraviețui, probabil, dacă Rusia nu va mai livra gaze în Europa.

Ce alte opțiuni de aprovizionare ar fi disponibile?

În principiu, infrastructura existentă permite volume suplimentare de import din Norvegia și Africa de Nord și volume suplimentare de GNL, care împreună ar putea înlocui importurile curente din Rusia. Dar, a avea infrastructură este una, a avea gaz este altceva.

Norvegia a anunțat deja că livrează UE cât poate de mult și că piețele globale de GNL sunt foarte strânse. Producția internă de gaz din UE este limitată, atât în Țările de Jos, cât și în alte părți, în timp ce Washingtonul negociază în prezent cu Qatar pentru aprovizionarea Europei cu gaz.

Qatar este unul dintre cei mai mari producători de GNL din lume. Vinde trei sferturi din producție țărilor asiatice și furnizează aproximativ 5% din gaz în Europa. În 2021, exporturile rusești de gaze naturale către UE s-au ridicat la aproximativ 1.700 TWh.

Urmăriți Impact.ro și pe