Importul de petrol și gaze a crescut cu 47%. Ce a determinat creșterea spectaculoasă?

Gabriela del Pupo 10.01.2022, 11:47
Importul de petrol și gaze a crescut cu 47%. Ce a determinat creșterea spectaculoasă?
Creștere record în ceea ce privește importul de petrol brut şi gaze naturale. România a importat gaze și petrol în valoare de 2,498 miliarde euro, cu 47,3% mai mult față de anul trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producția redusă dar și criza economică la nivel mondial au dus la un fenomen asemănător și în alte țări. Pentru că Rusia nu a mai livrat gaze în Europa de Est exporturile din SUA au crescut semnificativ.

Exporturile de gaze din SUA au crescut la nivel mondial

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creştere faţă de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv şi ale Administraţiei SUA pentru informaţii în domeniul energiei.
Bursele europene dar și cele din Asia înregistrează creșteri la prețul gazelor naturale iar specialiștii spun că nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor. De altfel în urma crizelor la nivel mondial Rusia a decis să livreze din nou gaze prin Ucraina în Europa de Est.
În ultimele săptămâni Polonia găsise soluția redirectionării gazelor din Germania către Ucraina pentru a balansa nevoia de consum.
Scumpirea gazelor a schimbat primul guvern și a fost decretata stare de urgeta. Proteste cu arestari si gaze lacrimogene

Exporturi în creștere și din România

Exporturile au fost în valoare de 156,1 milioane euro, în creștere de 15,2 ori, România înregistrând astfel la această categorie de produse un deficit de 2,342 miliarde euro. În primele nouă luni din 2021, producția de țiței a României a fost de 2,409 milioane tone, în scădere cu 109.700 tone (-4,4%) faţă de aceeaşi perioadă din 2020. De asemenea, producția de gaze naturale utilizabile s-a ridicat la 6,682 miliarde metri cubi (+77,6 milioane metri cubi, respectiv +1,2%).

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor, conform economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...