VIDEO

Rusia, la un pas de invazie în Ucraina. Cetățenii americani, sfătuiți să părăsească țara în cel mult 48 de ore. Biden și Putin vor discuta sâmbătă

Andrei Dumitrescu 12.02.2022, 00:46
Rusia, la un pas de invazie în Ucraina. Cetățenii americani, sfătuiți să părăsească țara în cel mult 48 de ore. Biden și Putin vor discuta sâmbătă

Președintele rus Vladimir Putin s-ar fi hotărât să declanșeze o invazie în Ucraina, le-ar fi spus Joe Biden celorlalți lideri NATO și UE, în teleconferința avută vineri după-amiaza, la care a participat și Klaus Iohannis.

UPDATE 12:46 – Sefii de stat major ai SUA și Rusia au avut, vineri, o convorbire telefonică pe marginea temerilor conform cărora Rusia urmează să invadeze Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvând al statului major american, colonelul Dave Butler, cei doi șefi de stat major au discutat despre mai multe domenii de interes.

Cei doi au decis, însă, să nu facă publice detaliile conversației.

Știrea inițială – Potrivit unor surse citate de The Telegraph, președintele rus nu ar fi luat o „decizie finală”, dar se așteaptă să dea ordinul de invazie „în orice zi”.

Consilierul de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan a declarat vineri seară că „dacă un atac rusesc asupra Ucrainei ar avea loc, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea, în mod evident, să ucidă civili fără a ține cont de naționalitatea lor.

O invazie terestră ulterioară ar indica asaltul unei forțe masive. Este foarte posibil să se întâmple. S-ar putea afla în curând. Rușii sunt în măsură să organizeze o acțiune miliară majoră în Ucraina în orice zi.”

Sullivan a spus că nu poate prezice cât de limitată sau de extinsă ar fi o invazie. „Există posibilități foarte reale ca aceasta să implice cucerirea unei părți semnificative din teritoriul Ucrainei și cucerirea unor orașe importante, inclusiv a capitalei”, a mai spus el.

SUA trimit încă 3.000 de soldați în Polonia

Statele Unite vor trimite zilele următoare încă 3.000 de soldați pentru a încerca să ajute la reasigurarea aliaților NATO, potrivit unor oficiali americani, citați de Reuters.

Joe Biden a avertizat că „lucrurile ar putea lua-o razna rapid” și a cerut cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina.

„Cetățenii americani trebuie să plece acum. Nu avem de-a face cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită, iar lucrurile ar putea lua-o razna rapid”, a declarat Joe Biden.

SUA si NATO vor mai multi soldati americani in Polonia
SUA si NATO vor mai multi soldati americani in Polonia

Și ministrul de Externe englez a îndemnat cetățenii Marii Britanii să părăsească urgent Ucraina, atât timp cât „mai există căi de plecare”.

Potrivit oficialilor americani, o invazie în Ucraina ar putea avea loc înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 20 februarie, deși a existat variata în care Vladimir Putin ar aștepta până după terminarea jocurilor, pentru a nu umbri evenimentul organizat de Xi Jinping.

Mai multe țări își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina

Nu doar SUA a cerut cetățenilor să plece din Ucraina. Țările de Jos, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie și Letonia au cerut propriilor cetățeni să părăsească Ucraina.

Uniunea Europeană a recomandat, la rândul său, personalului neesențial de la Kiev să părăsească Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell, transmite AFP.

„Nu evacuam. Deocamdată personalul neesențial are opțiunea de tele-muncă din afara țării”, a declarat Peter Santo, citat de Agerpres.

„Continuăm să evaluăm situația pe măsură ce evoluează, în strânsă consultare și coordonare cu statele membre UE”, a mai spus el.

Și ministrul de Externe englez a îndemnat cetățenii Marii Britanii să părăsească urgent Ucraina, atât timp cât „mai există căi de plecare”.

Totodată, el a avertizat că o invazie va avea „consecințe tragice” pentru ambele țări.

Ministrul rus de externe a răspuns că tensiunile militare crescânde din Europa „nu sunt vina Rusiei”.

Rusia spune că nu vrea o invazie în Ucraina

Rusia a afirmat că nu intenționează să invadeze Ucraina, dar dorește ca aceasta și celelalte state ex-sovietice să rămână în afara NATO

Ucraina a anunțat la rândul său, vineri, că a acordat Rusiei un termen de 48 de ore pentru a explica prezența trupelor la graniță, sub termenii Tratatului de la Viena, care stipulează o serie de acorduri privind securitatea europeană.

Imaginile publicate de o companie privată din SUA arată că Rusia își consolidează armata în aproprierea mai multor localități de la granița Ucrainei.

Oficial, trupele iau parte la exercițiile militare comune în Belarus, precum și la exerciții navale în Marea Neagră.

Potrivit companiei americane, imaginile surprinse miercuri și joi arată că trupele ruse au crescut semificativ în mai multe zone din Crimeea anexată în 2014, în vestul Rusiei și în Belarus.

Biden și Putin vor discuta telefonic sâmbătă

Președintele Joe Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu Vladimir Putin, potrivit unor surse citate de CNN.

„Mă aștept ca președintele Biden să dialogheze telefonic cu președintele Putin, dar nu am nimic de anunțat în acest moment”, a declarat consilierul pentru securitate al SUA, Jake Sullivan.

Potrivit oficialului american, partea rusă a propus ca discuția telefonică să aibă loc luni dimineață. SUA, însă, a propus ca o nouă convorbire telefonică să aibă loc sâmbătă dimineață.

Convorbirea ar fi prima dintre cei doi lideri în mai bine de o lună.

Ulterior, și președintele francez Emmanuel Macron va discuta, la prânz, cu omologul său rus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...