Prețul pentru aderarea la NATO. Turcia cere extrădarea a 33 de persoane din Finlanda și Suedia

Elena Avramescu 29.06.2022, 14:35
Prețul pentru aderarea la NATO. Turcia cere extrădarea a 33 de persoane din Finlanda și Suedia

Turcia s-a opus ofertelor lor pentru ceea ce a numit sprijin pentru militanții kurzi și pentru alții pe care îi consideră teroriști, precum și pentru embargourile asupra armelor și cererile de extrădare neîndeplinite. A cerut promisiuni obligatorii și pași concreți pentru a-și ridica dreptul de veto.

Turcia vrea extrădarea persoanelor din Finlanda și Suedia pe care le consideră teroriști

Turcia va reînnoi solicitarea Suediei și Finlandei de a extrăda persoanele pe care le consideră teroriști după ce țările au ajuns la un acord cu privire la candidaturile națiunilor nordice de aderare la NATO, a declarat miercuri ministrul Justiției, Bekir Bozdag.

După ore de negocieri între liderii lor și NATO la Madrid, cele trei națiuni au semnat un acord ca Ankara să-și înlăture blocul, în timp ce candidații s-au angajat să nu sprijine grupările militante kurde PKK și YPG.

Ei au mai spus că nu vor sprijini rețeaua clericului Fethullah Gulen din SUA, despre care Ankara spune că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016 și pe care o etichetează ca organizație teroristă cu acronimul FETO.

„Dosarele a șase membri PKK, șase membri FETO așteaptă în Finlanda, în timp ce cele a 10 membri FETO și 11 membri PKK așteaptă în Suedia. Vom scrie din nou despre extrădarea lor după acord și le vom aminti”, a spus Bozdag, citat de către agenția de știri de stat Anadolu, relatează Reuters.

Decizia finala luata de ONU pentru Turcia

Turcia a acuzat Finlanda și Suedia că sprijină YPG, pe care îl consideră o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este, de asemenea, considerat un grup terorist de către Statele Unite și Uniunea Europeană. De asemenea, sa plâns de ceea ce a spus că este lipsa de acțiune a națiunilor nordice cu privire la cererile de extrădare.

Acordul de marți spunea că cele trei părți vor forma un mecanism comun pentru a spori cooperarea împotriva terorismului, adăugând că Finlanda și Suedia vor „face toate măsurile necesare pentru a înăspri legislația internă în continuare” în acest sens.

Candidații vor „aborda cererile de deportare sau extrădare aflate în așteptare ale Turciei… rapid și temeinic”, se arată în acord, adăugând că vor „stabili, de asemenea, cadrele legale bilaterale necesare” pentru a facilita extrădările și pentru a îmbunătăți cooperarea.

Turcia, membră NATO de peste 70 de ani alături de a doua cea mai mare armată a Alianței, a cerut de multă vreme aliaților să înceteze sprijinul YPG-ului, un aliat cheie al SUA în lupta împotriva Statului Islamic din Siria. A făcut schimburi repetate cu Statele Unite, Franța, Germania, Țările de Jos și alții cu privire la această chestiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...