Președintele turc Ergodan susține că inflaţia nu este o ameninţare economică insurmontabilă: „Rafturile nu sunt goale în pieţele din ţara mea”

Elena Avramescu 20.09.2022, 14:12
Președintele turc Ergodan susține că inflaţia nu este o ameninţare economică insurmontabilă: „Rafturile nu sunt goale în pieţele din ţara mea”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a intervenit în problema inflației, susținând vehement faptul că aceasta nu reprezintă o ameninţare economică ireversibilă. În plus, este absolut convins că va începe să scadă până la finalul anului, ținând cont că în august a ajuns la peste 80%.

Inflația, pe cale să dispară din Europa, afirmă Erdogan

Turcia a reușit să instituie un program economic, astfel că a putut să reducă secvențial ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază la sfârşitul anului trecut, lucru cae a dus la o criză valutară. La ceva timp după le-a redus cu alte 100 de puncte de bază, la 13%, în august.

Cu toate acestea, declinul gradual al lirei, cu 44% anul trecut şi 27% până acum în acest an, a fost cel care a dus, în cele din urmă, la creşterea preţurilor. Asta înseamnă că a făcut ca inflaţia să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, alături de scumpirile globale la energie şi la produsele de bază.

„Inflaţia nu este o ameninţare economică insurmontabilă. Sunt economist”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

În urmă cu ceva timp, Erdogan a acordat un interviu pentru postul de televiziune PBS, unde a ținut să precizeze că inflaţia o să scadă masiv începând cu finalul anului. Și economiștii susțin această idee, mărturisind că cifra anuală va scădea din luna decembrie a acestui an iar preţurile calculate pe o bază lunară vor continua să crească.

Rusia si Ucraina, pe cale sa semneze un acord privind exporturile de cereale. Se va intampla in Turcia
Presedintele turc Recep Erdogan

Președintele turc a ținut să mai afirme faptul că țara riscă să fie amenințată de o inflație de 80%, în timp ce alte țări se așteaptă la o inflație de 8-9%.

„Rafturile nu sunt goale în pieţele din ţara mea. Însă rafturile sunt goale chiar şi în SUA, Franţa, Germania. Cetăţenii mei pot găsi la piaţă orice tip de produs îşi doresc”, a declarat acesta.

În concluzie, un prim pas pentru reducerea inflației în Turcia este prin aducerea la surplus a deficitelor cronice de cont curent.

Erdogan acuză atitudinea Occidentului față de Rusia

După anunțul Comisiei Europeane, conform căreia vrea să plafoneze prețul pentru gazul rusesc, ca răspuns la criza energetică de pe continent, președintele turc Recep Erdogan a afirmat că politicile afișate de Occident față de Rusia nu sunt corecte.

„Nu este nevoie să enumăr numele, dar pot spune clar că nu consider că poziția pe care o adoptă Occidentul este corectă. Pentru că există un Occident care conduce o politică bazată pe provocare, acolo nu se va putea obține un rezultat. Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a declarat Recep Erdogan.

Aceste declarații au fost făcute la Belgrad, acolo unde Erdogan s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic. Se pare că Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, însăvrea să își diversifice aprovizionarea și tocmai de aceea urmează să importe gaze naturale din Azerbaidjan în 2023. Ulterior, Belgradul a menționat că intenționează să cumpere drone Bayraktar din Turcia din 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...