Recep Erdogan acuză politicile „provocatoare” ale Occidentului față de Rusia. „Nu ar trebui să subestimeze Moscova”

Beatrice Dumitru 07.09.2022, 22:40
Recep Erdogan acuză politicile „provocatoare” ale Occidentului față de Rusia. „Nu ar trebui să subestimeze Moscova”

Comisia Europeană vrea să plafoneze prețul pentru gazul rusesc, ca răspuns la criza energetică de pe continent. După acest anunț, președintele turc Recep Erdogan a afirmat că politicile „provocatoare” ale Occidentului față de Rusia nu sunt corecte.

Recep Erdogan, despre politicile Occidentului

Președintele Vladimir Putin a amenințat că va opri toate livrările de energie, dacă UE va plafona prețul pentru gazul de la Moscova, crescând riscul raționalizării în unele dintre cele mai bogate țări din lume în această iarnă. El insistă că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu crede că politicile „provocatoare” ale Occidentului față de Rusia sunt corecte, după ce Uniunea Europeană și Grupul celor Șapte (G7) națiuni au propus un plafon de preț pentru gazul rusesc.

Recep Erdogan acuză politicile „provocatoare” ale Occidentului față de Rusia. „Nu ar trebui să subestimeze Moscova”
Recep Erdogan a păstrat relații apropiate atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Nu este nevoie să enumăr numele, dar pot spune clar că nu consider că poziția pe care o adoptă Occidentul este corectă. Pentru că există un Occident care conduce o politică bazată pe provocare, acolo nu se va putea obține un rezultat. Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a spus Recep Erdogan, adăugând că alte țări nu ar trebui să subestimeze Rusia, citat de Reuters.

„Europa culege ceea ce a semănat”

Recep Erdogan a făcut aceste afirmații la Belgrad, unde s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic. Serbia este aproape în întregime dependentă de gazul rusesc, dar vrea să își diversifice aprovizionarea și intenționează să înceapă să importe gaze naturale din Azerbaidjan în 2023. De asemenea, Belgradul intenționează să cumpere drone Bayraktar din Turcia din 2023, afacere în care va investi sute de milioane de euro.

Cu o zi înainte, Recep Erdogan a vorbit despre criză energetică care a pus stăpânire pe Europa și a spus că a fost provocată de sancţiunile dictate de Occident împotriva Rusiei.

Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de Vladimir Putin şi sancţiunile l-au făcut, fie că ne place sau nu, să spună: Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta. Putin utilizează toate mijloacele şi armele de care dispune, în primul rând gazele naturale. Nu ne dorim, dar cred că Europa va avea probleme serioase la iarnă”, a spus preşedintele turc.

Și Kremlinul susține că sancțiunile Occidentului sunt de vină pentru oprirea furnizării de gaze naturale către Europa prin conducat Nord Stream 1.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...