Preşedintele turc Erdogan, declarații dure despre criza energetică actuală: „Europa culege ceea ce a semănat”

Elena Avramescu 06.09.2022, 15:10
Preşedintele turc Erdogan, declarații dure despre criza energetică actuală: „Europa culege ceea ce a semănat”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat mai multe declarații destul de dure în cursul zilei de astăzi, în care a criticat întreaga Europă, spunând că noua criză energetică ce a pus stăpânire pe tot continentul se datorează sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, astfel că a reluat argumentele aduse de Kremlin, notează France Presse.

Recep Tayyip Erdogan este de părere că Europa își merită soarta

„Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de Vladimir Putin şi sancţiunile l-au făcut, fie că ne place sau nu, să spună: Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta. Putin utilizează toate mijloacele şi armele de care dispune, în primul rând gazele naturale. Nu ne dorim, dar cred că Europa va avea probleme serioase la iarnă”, a declarat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara, menționând faptul că Turcia nu se va confrunta cu probleme de genul în această iarnă.

De câteva săptămâni, Kremlinul a declarat că Occidentul este unicul responsabil de oprirea livrărilor de gaze ruseşti spre Germania prin gazoductul Nord Stream, iar sancţiunile care au fost impuse Rusiei au reușit să împiedice efectuarea lucrărilor de întreţinere la infrastructura de gaze.

„Problemele de livrare au apărut din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale. Nu există alt motiv pentru aceste probleme”, a spus și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Avertismentul unui ministru din UE. „Tarile se vor confrunta cu cinci pana la zece ierni teribile fara inghetarea pretului la gaze”
Gaz rusesc

Însă, în urmă cu câteva săptămâni, Peskov insista asupra faptului că Rusia este un furnizor de încredere şi nici măcar în perioada Războiului Rece, URSS nu a decis să oprească livrarea de gaze în Occident, astfel că nici acum nu o va face.

La scurt timp după începerea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, Uniunea Europeană a decis să fie instituit un embargo gradual la importurile de petrol şi produse petroliere ruseşti, astfel că a fost stopată achiziţionarea de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care încă este extrem de dependentă, nu sunt luate în vizor momentan.

Cu toate acestea, Turcia a avut un alt punct de vedere, astfel că a rămas atât în relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Mai mult, se pare că Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord cu privire la plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia, iar acest acord ar putea permite Rusiei să continue să livreze Turciei hidrocarburi prin gazoductul TurkStream care trece pe sub Marea Neagră.

Cu un an de zile în urmă, Turcia a reușit să importe din Rusia aproximativ un sfert din cantitatea de ţiţei necesară şi până la 45% din achiziţiile de gaze naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...