Polonia insistă ca Germania să demonteze gazoductul Nord Stream 2: „Este nevoie de o schimbare de politică în Occident”

Elena Avramescu 24.08.2022, 07:36
Polonia insistă ca Germania să demonteze gazoductul Nord Stream 2: „Este nevoie de o schimbare de politică în Occident”

Gazoductul Nord Stream 2, mărul discordiei în Europa. Din ce în ce mai des apar polemici din cauza acestui gazoduct, iar Polonia este principala țară care nu mai vrea să audă de el. În acest sens, p​reședintele Andrzej Duda a cerut insistent Occidentului să-și schimbe politicile față de Rusia și să demonteze cât mai rapid posibil gazoductul Nord Stream 2.

Polonezii nu mai vor să audă de gazoductul Nord Stream 2

„Nu există nicio revenire la afaceri ca de obicei când vine vorba de relațiile cu Rusia. Într-un moment în care Rusia este în război împotriva Ucrainei, când a atacat Ucraina, când Rusia ocupă teritorii recunoscute internațional de alte țări, acest lucru necesită o schimbare de politică în Occident care nu va opri doar Nord Stream 2, ci va scăpa de Nord Stream 2.

Aș dori să vă reamintesc că Nord Stream 2 a început să funcționeze după confiscarea Crimeei, dar nu putem reveni la afaceri normale cu Rusia, la relații normale în timp ce aceasta luptă împotriva Ucrainei și îi ocupă teritoriile. O schimbare de politică în Occident nu înseamnă doar încetarea completă a Nord Stream 2, ci și lichidarea, dezmembrarea completă a acestui flux.

Este necesar să eliberăm întregul teritoriu al Ucrainei împreună cu Crimeea în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional. Crimeea este și rămâne aceeași parte a Ucrainei așa cum Gdansk și Lublin sunt Polonia, Nisa este Franța, Köln este Germania, Rotterdam este Olanda”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în timpul unei vizite efecutate marți la Kiev.

​Președintele Andrzej Duda este de părere că Ucraina are nevoie să revină la situația de dinaintea invaziei ruse și este vital ca toate teritoriile care au fost ocupate de Rusia să fie eliberate.

Analiză CNN. Criza din Ucraian a blocat conducta Nord Stream 2 ca sanctiune pentru Rusia. Urmarile acestei decizii
Conducta Nord Stream 2

Chiar și președintele turc Recep Erdogan este cumva de acord cu aceste afirmații, mai ales că a cerut Rusiei să returneze Crimeea Ucrainei, fiind de părere că anexarea peninsulei în 2014 a fost „ilegitimă” și „ilegală”.

În urmă cu câteva luni, Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, mai precis în data de 22 februarie, fix cu două zile înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială”.

Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia nu a fost foarte fericit când a auzit declarația făcută marți de Andrzej Duda, spunânc că face parte dintr-o „retorică politică” la una dintre televiziunile controlate de statul rus.

„Președintele Poloniei, nu are nicio legătură directă cu Nord Stream 2, el nu este autorizat să ia astfel de decizii, este mai degrabă o astfel de dorință. Desigur, o astfel de întrebare va depinde doar de alte autorități din alte țări”, a spus Serghei Andreev.

Cu câteva zile în urmă, Wolfgang Kubiki, vicepreședintele Bundestagului, a făcut o declarație în care aproba deschiderea gazoductului Nord Stream 2 pentru a umple depozitele de gaze din Germania pentru iarnă. Însă odată ce rezervoarele de stocare a gazelor urmează să fie pline, conducta de gaz poate să fie închisă iar.

În pofida acestei cereri, guvernul german a respins ideea lui Wolfgang Kubiki.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...