În cursul zilei de luni, 6 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a decis să aprobe o nouă doctrină de politică externă concepută în jurul conceptului „Lumea rusă”, fiind un termen pe care ideologii conservatori l-au utilizat cu scopul de a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă.
Această nouă doctrină conține 31 de pagini de „politică umanitară”, fiind publicată la mai mult de şase luni de la declanşarea războiului în Ucraina, notând faptul că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze şi să promoveze tradiţiile şi idealurile Lumii ruse”.
Noua doctrină mai indică și idei legate de politica rusească şi religie pe care unii adepţi ai liniei dure le-au utilizat cu scopul de a justifica ocuparea de către Moscova a unor părţi din Ucraina şi sprijinul pentru entităţi separatiste pro-ruse din estul ţării.
„Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor şi păstrarea identităţii lor culturale ruse”, găsim notat în noua doctrină de politică externă.
Mai este specificat și faptul că legăturile Rusiei cu compatrioţii săi din afara țării au reușit să-i permită „să-şi întărească pe scena internaţională imaginea de ţară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Se pare că de mai multă vreme, Vladimir Putin vorbește despre soarta tragică a celor 25 de milioane de etnici ruşi care s-au trezit trăind în afara Rusiei în noi state independente la scurt timp după ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, fiind un eveniment cu o „catastrofă geopolitică”, potrivit spuselor președintelui rus.
Doctrina mai notează și faptul că Rusia are nevoie să-și intensifice cooperarea cu naţiunile slave, mai precis cu China şi India, dar şi să-şi consolideze pe mai departe legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină şi Africa.
În plus, Moscova are nevoie să-şi aprofundeze constant legăturile cu Abhazia şi Osetia, două regiuni georgiene recunoscute ca independente de Moscova după războiul său împotriva Georgiei din 2008, precum şi cu cele două entităţi separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk.
Serghei Șoigu a devenit ministrul pentru situații de urgență al Kremlinului în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, iar după aceea a fost ales de Putin pentru a fi ministru al Apărării în 2012, chiar dacă nu avea niciun fel de experiență militară sau de luptă. În plus, Serghei Şoigu a fost cel care asupravegheat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Conform unui consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de agenția de presă Ukrinform, ministrul rus al apărării, nu s-ar mai afla la conducerea armatei de mai mult de trei luni.
„De fapt, cred că Şoigu a încetat să mai joace vreun rol în Ministerul rus al Apărării încă de acum trei luni. Atât Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, prim-adjunct al ministrului rus al apărării, cât şi Şoigu nu mai sunt, de fapt, la conducerea armatei ruse”, a spus Denisenko luni, 29 august.
Informaţiile au fost publicate anterior de serviciile secrete britanice, conform cărora Serghei Şoigu a fost îndepărtat de la comanda trupelor ruse din Ucraina din cauza problemelor cu care se confruntă armata pe teritoriul ucrainean.