Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, vizită importantă la București. Ce a spus referitor la pericolul de escaladare a conflictului rus în Transnistria

Elena Avramescu 16.01.2023, 07:19
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, vizită importantă la București. Ce a spus referitor la pericolul de escaladare a conflictului rus în Transnistria

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a fost primit așa cum se cuvine în cursul zilei de duminică la Bucureşti, cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale. În cadrul acestui eveniment a ținut să spună că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

Igor Grosu: „Nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului”

Acest lucru a fost adus în discuție după ce Igor Grosu a fost întrebat care este situaţia în regiune, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, care nota faptul că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria.

„Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria.

La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria.

În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare”, a declarat Igor Grosu.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, vizita importanta la Bucuresti
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, vizita importanta la Bucuresti

După aceea s-a vorbit și despre resturile de rachetă găsite în cursul zilei de sâmbătă pe teritoriul Republicii Moldova, după mai multe atacuri ruseşti asupra Ucrainei, iar Igor Grosu a ținut să menționeze că este vorba despre al treilea incident de acest fel.

„Toate acţiunile pe care le-am luat până acum – şi a stârnit un val de critici din partea Coloanei a cincea pe care o avem noi, din păcate, au fost acţiuni corecte. Noi am dublat practic bugetul pentru apărare. Mai avem mult până la a asigura pe bune spaţiul aerian, a-l proteja. Faptul că suntem prin Constituţie stat neutru nu ne scuteşte de obligaţia de a investi în apărare.

O să continuăm să facem lucrul acesta, cu resursele noastre, dar şi cu ajutorul partenerilor noştri. Noi discutăm permanent şi cu partea română, suntem în contact permanent şi cu partea ucraineană, pentru că ne ajută să monitorizăm spaţiul aerian.

Sigur, cel mai mare pericol vine dinspre Marea Neagră, pentru că de fiecare dată când flota statului agresor, Federaţia Rusă, este scoasă în larg, suntem în aşteptarea, ca să zic aşa, a surprizelor. De obicei atunci când ei bombardează Viniţa, Lvov, Odesa, atunci creşte pericolul şi asupra noastră”, a mai spus acesta.

În acest sens, Republica Moldova nu are alt interes decât acela de a asigura securitatea energetică, ținând cont că începând din toamna anului trecut, ţara a fost supusă unui val de atacuri cibernetice fără precedent. Astfel că autorităţile sunt interesate şi de investiţii în capacităţi defensive.

În plus, pentru Republica Moldova cel mai mare risc ţine de bombardamente, mai ales că au loc la cinci-şapte zile. În acest sens, bombardamentele ruseşti vizează infrastructura energetică din Ucraina, ceea ce ar duce la afectarea aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova. Cu toate acestea autorităţile sunt mai bine pregătite decât în iarna trecută şi au fost aduse mulţumiri României pentru sprijin, mai ales pentru cei 130.000 de metri cubi de lemn oferiţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...