Uniunea Europeană a decis să finanțeze 35 de proiecte pentru infrastructura cheie civilă și militară, dar două sunt importante pentru România. Pentru unul dintre acestea s-a luat o decizie comună cu Republica Moldova. Proiectul a fost depus de România în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Din finanțarea totală de 616 milioane de euro oferită de Uniunea Europeană, celor două proiecte românești li s-au rezervat peste 60 de milioane de euro, iar valoarea totală a proiectului comun cu Republica Moldova este de 33 de milioane de euro, din care contribuția blocului comunitar este de 16,486 milioane de euro.
România și Republica Moldova vor construit un nou pod peste Prut. În luna februarie, cele două țări au semnat un acord privind construstruirea unui pod rutier la Ungheni și consolidarea podului de la Giurgiulești. Podul peste Prut de la Albița, cea mai importantă vamă dintre România și Republica Moldova, va fi demolat și reconstruit pe patru benzi. Actualul pod feroviar de la Ungheni a fost proiectat și construit de Gustave Eiffel, inaugurat la 14 martie 1877.
„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane”, a spus Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Transporturi.
Podul peste Prut va avea o lungime de 261,20 metri, iar proiectul mai include si realizarea unui tronson de autostradă cu 2×2 benzi de circulatie cu lungimea de 0,5 km care va asigura funcționalitatea independentă a podului până la finalizarea integrală a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni (A8).
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Studiul de fezabilitate a fost finalizat de către Partea română a finalizat studiul de fezabilitate, precum și obținerea Acordului de Mediu, emis în data de 18 noiembrie. Data estimată pentru începerea proiectului este iunie 2023, iar lucrările ar dura 43 de luni.
Podul peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România) a fost reabilitat la finalul anului 2021, valoarea lucrărilor fiind de circa opt milioane de lei, sumă plătită în totalitate de Guvernul de la București.
Uniunea Europeană mai finanțează și preiectul de modernizarea al infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, care în prima etapă va beneficia de o finanţare în valoare de 43,515 milioane de euro.