Președintele Joe Biden, îndemnat să-l extrădeze pe Bolsonaro: „SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde refugiu în Florida”

Elena Avramescu 10.01.2023, 07:58
Președintele Joe Biden, îndemnat să-l extrădeze pe Bolsonaro: „SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde refugiu în Florida”

Încă din cursul zilei de ieri, președintele Joe Biden s-a confruntat cu presiuni extreme, fiindu-i solicitat să-l îndepărteze pe Jair Bolsonaro din țară. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi după ce susținătorii fostului lider de extremă dreapta au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și palatul prezidențial din Brazilia.

Bolsonaro, în pericol de a fi extrădat din SUA

În urma acestor proteste, poliția antirevoltă a fost desfășurată în taberele organizate în capitala Braziliei, iar guvernul a făcut promisiuni ferme, spunând că îi va urmări în justiție pe cei care s-au revoltat pentru atacul asupra democrației națiunii. Atacul nu a rămas indiferent în Florida, loc în care Jair Bolsonaro a zburat cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său.

„La aproape 2 ani de la ziua în care Capitoliul SUA a fost atacat de fasciști, vedem cum mișcările fasciste din străinătate încearcă să facă același lucru în Brazilia. SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde refugiu lui Bolsonaro în Florida”, a declarat pe Twitter reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez, din New York.

Deputații Joaquin Castro din Texas, Ilhan Omar din Minnesota și Mark Takano din California au fost cei care au susținut apelurile pentru îndepărtarea lui Bolsonaro din țară. În plus, atacul de duminică asupra clădirilor guvernamentale din Brasilia s-a făcut din cauza deciziei lui Bolsonaro de a sări peste inaugurarea rivalului său de stânga Luiz Inácio Lula da Silva dar și de a zbura în schimb în SUA, fiind cazat ulterior în suburbia Orlando, conform unor rapoarte neconfirmate de NBC News.

Declaratia lui Joe Biden, dupa revolta din Brazilia
Revolta din Brazilia

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, a ținut să menționeze faptul că președintele Joe Biden nu a vorbit încă cu Lula și că administrația nu a primit nicio solicitare oficială din partea guvernului brazilian cu privire la Bolsonaro. Se pare că deciziile luate de Bolsonaro și ale susținătorilor săi nu au fost chiar o noutate pentru analiștii care l-au urmărit pe fostul căpitan de armată.

„Bolsonaro a candidat pe un bilet foarte asemănător cu cel al lui Trump. El s-a uitat la Trump ca la o persoană pe care să o imite. De asemenea, a ridicat îndoieli cu mult timp înainte cu privire la integritatea procesului electoral”, a declarat pentru NBC News Todd Landman, profesor de științe politice la Universitatea din Nottingham, Anglia.

Preşedintele Joe Biden a ținut să vorbească în cursul zilei de ieri despre violenţele manifestanţilor bolsonarişti în Brazilia, care au avut loc în acest weekend și au invadat locurile puterii la Brasilia, considerându-le ca fiind scandaloase, fiind prima reacţie oficială a preşedintelui american cu privire la evenimentele din Brazilia, expusă în timp ce se afla într-o vizită în statul Texas.

În cursul zilei de duminică, președintele columbian Gustavo Petro a cerut o reuniune de urgență a Organizației Statelor Americane cu privire la evenimentele din Brazilia, numindu-le o lovitură a fascismului împotriva democrației.

„Îmi exprim deplina solidaritate cu președintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva și cu poporul Braziliei. Fascismul a decis să lovească. Dreapta nu poate adera la pactul de non-violență. A sosit timpul pentru o reuniune urgentă a OEA, dacă organizația dorește să rămână o instituție viabilă”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...