Atacul Capitoliului, varianta braziliană. Susținătorii lui Jair Bolsonaro au pătruns în Congres și speră într-o lovitură de stat

Ana Anitoiu 08.01.2023, 23:11
Atacul Capitoliului, varianta braziliană. Susținătorii lui Jair Bolsonaro au pătruns în Congres și speră într-o lovitură de stat

Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au pătruns, duminică, în clădirea Congresului țării, trecând de barierele de securitate amplasate de Forţele Armate și sperând într-o lovitură de stat, într-un incident similar cu Atacul Capitoliului Statelor Unite ale Americii.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro, nemulțumiți

Imagini ce au fost difuzate duminică arată mulțimi de oameni urcând o rampă către clădirea Congresului Braziliei. Președintele interimar al Senatului, Veneziano Vital do Rogo, a declarat că protestatarii au ajuns la Camera Verde, aflată în afara camerei inferioare a Congresului. Unii manifestanți au încercat să intre în Palatul Prezidenţial Planalto.

Incidentul a avut loc la aproximativ o săptămână de la învestirea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva. Acesta a revenit la putere după o pauză de 12 ani, după ce l-a învins pe Jair Bolsonaro în alegeri, pe 30 octombrie, spre nemulțumirea susținătorilor celui din urmă.

Jair Bolsonaro a părăsit Brazilia

De altfel, susținătorii lui Jair Bolsonaro au campat în capitală încă de atunci, susținând că alegerile au fost furate. Bolsonaro a plecat din Brazilia cu două zile înainte de inaugurarea succesorului său și se află în prezent în Statele Unite ale Americii.

Fostul președinte al Braziliei a plecat însoțit de consilieri și de soția sa, Michelle Bolsonaro, spunând: „Mă voi întoarce în curând”.

„Brazilia nu se va sfârși la 1 ianuarie (data intrării în funcție a noului președinte, n.r.), puteți fi siguri de asta. Astăzi avem o masă de oameni care știu mai multe despre politică. Ei înțeleg că sunt în pericol.

Binele va învinge. Avem lideri în toată Brazilia. Politicieni noi sau politicieni realeși, ei vor face diferența”, a declarat Jair Bolsonaro, conform CNN.

Noul președinte al Braziliei nu se află în prezent în palat şi niciuna dintre camerele Congresului nu este în sesiune.

Acest incident amintește de cel de la data de 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai fostului președinte american, republicanul Donald Trump, au luat cu asalt clădirea Capitoliului Statelor Unite ale Americii pentru a bloca investirea în funcție a succesorului său, Joe Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...