Declarația lui Joe Biden, după revolta din Brazilia: „Dreapta nu poate adera la pactul de non-violență”

Elena Avramescu 09.01.2023, 09:09
Declarația lui Joe Biden, după revolta din Brazilia: „Dreapta nu poate adera la pactul de non-violență”

Preşedintele american, Joe Biden, a ținut să vorbească despre violenţele manifestanţilor bolsonarişti în Brazilia, care au avut loc în acest weekend și au invadat locurile puterii la Brasilia, considerându-le ca fiind scandaloase. Este prima reacţie oficială a preşedintelui american cu privire la evenimentele din Brazilia, expusă în timp ce se afla într-o vizită în statul Texas.

Joe Biden nu a rămas indiferent după manifestările din Brazilia

Totul a început atunci când mai mulți susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat în cursul zilei de ieri mai multe instituţii ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, ceea ce a dus ulterior la o serie de pagube importante.

Se pare că protestele au fost făcute împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care a reușit să-l învingă pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie 2022. Ulterior s-a aflat că în jur de 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.

Tot duminică, președintele columbian Gustavo Petro a cerut o reuniune de urgență a Organizației Statelor Americane (OEA) cu privire la evenimentele din Brazilia, numindu-le o lovitură a fascismului împotriva democrației.

„Îmi exprim deplina solidaritate cu președintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva și cu poporul Braziliei. Fascismul a decis să lovească. Dreapta nu poate adera la pactul de non-violență. A sosit timpul pentru o reuniune urgentă a OEA, dacă organizația dorește să rămână o instituție viabilă”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Declaratia lui Joe Biden, dupa revolta din Brazilia
Proteste in Brazilia

Preşedintele brazilian promite pedepsirea celor vinovaţi

În cursul serii trecute, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a revenit la Brazilia, după care s-a îndreptat către Curtea Supremă şi la Palatul Prezidenţial pentru a constata enormele pagube produse de susţinătorii lui Jair Bolsonaro, care au devastat clădirile.

„Am mers la Palatul Planalto şi la STF. Puciştii care au promovat distrugerea patrimoniului public în Brasilia vor fi identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine ne reluăm munca la Palatul Planalto. Democraţie pentru totdeauna. Noapte bună”, a scris președintele Lula pe Twitter.

Acesta este de părere că evenimentele din weekend sunt extrem de barbare iar problemele de securitate au făcut ca susţinătorii „fascişti” ai lui Bolsonaro să rupă barierele din faţa clădirilor.

„Aceşti oameni sunt tot ce este abominabil în politică”, a mai spus acesta.

Atunci când susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale cheie, Lula se afla la Araquara, loc care a fost lovit puternic de inundaţii.

Până acum, cel puţin 400 de oameni au fost arestaţi, după cum a anunţat guvernatorul Ibaneis Rocha.

„Continuăm să-i identificăm pe toţi ceilalţi oameni care au participat la aceste acte teroriste în această după-amiază. Vom lucra în continuare pentru restabilirea ordinii”, a mai spus Rocha pe Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...