Lula da Silva a câștigat lupta împotriva lui Jair Bolsonaro. Redevine președinte al Braziliei cu 50,83% din totalul voturilor valide

Elena Avramescu 31.10.2022, 07:20
Lula da Silva a câștigat lupta împotriva lui Jair Bolsonaro. Redevine președinte al Braziliei cu 50,83% din totalul voturilor valide

În cursul zilei de duminică, cetățenii brazilieni au fost chemați la urne, în turul doi al alegerilor prezidențiale. Lupta dintre actualul președinte de dreapta, Jair Bolsonaro, și contracandidatul său de stânga, Luiz Inacio Lula da Silvia, a fost extrem de strânsă, câștigată ulterior de „Lula” da Silva, fost președinte în perioada 2003 – 2010.

Lula da Silva redevine președinte al Braziliei

Se pare că după numărarea a aproape 5 milioane de voturi, Bolsonaro se afla în frunte cu 54% față de 46% pentru Lula, conform numărătorii Tribunalului Superior Electoral. În ziua scrutinului au fost folosite nu mai puțin de 577.000 de mașini electronice de vot, deoarece Bolsonaro a insistat să fie evitată vreo fraudă, chiar dacă nu avea dovezi în acest sens.

La câteva ore distanță de la închiderea urnelor, Bolsonaro avea 49,2% de voturi, în timp ce Lula 50,8% (116,8 milioane voturi, 98,55% numărate), astfel că, din punct de vedere matematic, Lula nu mai poate poate fi ajuns. În cele din urmă, Lula a obținut 50,83% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,17% din voturi au mers către Bolsonaro, după ce au fost numărate aproape 99% din voturi, potrivit BBC.

La ora 01:00 Lula a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale, anunțând că și își va prelua mandatul în primire la data de 1 ianuarie 2023. În vârstă de 77 de ani el a fost ales prima oară președinte în 2003 și a condus țara până în 2011 printr-un boom economic, ceea ce a dus la finanțarea unor programe uriașe de asistență socială, scoțând astfel milioane de oameni din sărăcie.

Lula da Silva redevine președinte al Braziliei
Lula da Silva, noul președinte al Braziliei

Lula a ținut să precizeze că are ca principal scop să combată rasismul și să se asigure că toți oamenii au aceleași drepturi și acces la aceleași oportunități. În plus, vrea ca în Brazilia să domnească „pacea, democrația și demnitatea”, deoarece nu există două Brazilii, fiind un singur popor.

„În primul rând, vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu. Poporul brazilian vrea cărți în loc de arme. Este timpul să punem jos armele, care nu ar fi trebuit să fie scoase niciodată”, a spus noul președinte al Braziliei.

Bolsonaro a fost cel care a relaxat legile privind armele de foc în întreaga Brazilie, iar acest lucru a dus la explozia deținerii acestora pe parcursul președinției sale.

Situația a fost diferită în primul tur al alegerilor prezidențiale, care s-a desfășurat la data de 2 octombrie, când nici unul dintre cei doi candidați nu a reușit să ajungă la 50 la sută din voturi. Chiar dacă scrutinul a fost câștigat atunci tot de Lula da Silva, diferență de voturi a fost mult mai mare decât cea de ieri, astfel că da Silva a avut în primul tur aproape 48 la sută din voturi, în timp ce Bolsonaro 43,6 la sută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...