Premierul se implică în scandalul bugetului pentru București. Ce le cere Cîțu celor din USR PLUS

Iancu Andreea, Mihai Cheleș 28.04.2021, 18:46
Premierul se implică în scandalul bugetului pentru București. Ce le cere Cîțu celor din USR PLUS

Problema bugetului pentru București a stârnit noi discuții aprinse în rândul alianței de guvernare. După ce ședința Consiliului General al Municipiului București s-a terminat fără o aprobare a proiectului de buget propus de Nicușor Dan, premierul Florin Cîțu a anunțat că se implică în scandalul dintre edil și membrii USR PLUS, care de altfel au și generat această situație a bugetului pentru București.

Premierul Cițu se implică în scandalul bugetului pentru București

Anunțul prim-ministrului României a fost făcut în urma ședinței de Guvern de miercuri, 28 aprilie, Florin Cîțu menționând că se implică personal în scandalul izbucnit între Nicușor Dan, primarul Capitalei, și consilierii USR PLUS, pentru stabilirea bugetului pentru București. Oficialul român susține că este nevoie ca lucrurile să se miște cu mai multă rapiditate, fiind necesar un buget stabilit pentru nevoile Capitalei.

Premierul Florin Cîțu a precizat că va avea o discuție cu copreședintele USR PLUS, Dan Barna, însă îi invită inclusiv pe consilierii din București pentru a gestiona disputa iscată în interiorul Primăriei Capitalei. Pe de altă parte, dat fiind și contextul anterior, în care au existat unele discuții și între premier și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, Florin Cîțu a dat asigurări că acest scandal al bugetului nu pune în pericol coaliția, care funcționează foarte bine în opinia politicianului.

Coaliția funcționează foarte bine. Am auzit în timpul ședinței de guvern că bugetul Capitalei nu a fost adoptat. O să am o discuție și o să vorbesc cu domnul Barna să îi chemăm pe cei de la București să vedem, cum putem să rezolvăm situația, care sunt nemulțumirile. Trebuie să avem un buget al Bucureștiului rapid. Sunt investiții care trebuie făcute, dar vom avea o discuție și ne vom implica să avem o rezolvare cât mai repede, a declarat Florin Cîțu.

Proiectul de buget pentru primăria Capitalei, propus de Nicușor Dan, nu a trecut de vot foto - Inquam
Proiectul de buget pentru primăria Capitalei, propus de Nicușor Dan, nu a trecut de vot
foto – Inquam

Motivul pentru care bugetul pentru București nu a fost votat de consilierii USR PLUS

Ședința Consiliului General al Municipiului București, care a avut loc în cursul zilei de astăzi, ar fi trebuit să stabilească bugetul Bucureștiului. Din păcate, proiectul propus de primarul general Nicușor Dan nu a fost acceptat de o parte dintre membrii cu drept de vot din cadrul acestei întruniri. Astfel, faptul că grupul consilierilor USR PLUS nu au fost de acord cu propunerea edilului a dus la amânarea planurilor pentru Capitală. Totuși, consilierii generali ai USR PLUS anunțaseră încă de marți seara, prin viceprimarul Horia Tomescu, că nu vor vota bugetul Capitalei în forma propusă de primarul general.

Motivul pentru care aceștia nu au fost de acord este legat de faptul că veniturile prognozate ar fi exagerate și că bugetul final nu este unul bazat pe realitate. Totodată, consilierii USR PLUS au lansat acuzații dure la adresa edilului, pe care îl găsesc vinovat că le-a interzis accesul la informațiile prin care s-a realizat planul de buget. Aceștia au solicitat retragerea proiectului și refacerea sa. Tot acest scandal ar fi izbucnit și în contextul în care Nicușor Dan a refuzat să își delege dreptul de semnătură viceprimarului PLUS, Horia Tomescu. Discuțiile sunt aprige la vârful primăriei Capitalei, mai cu seamă că bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB, precum și schimbarea managerilor de spitale sunt luate în calcul.

Urmăriți Impact.ro și pe