Premierul Italiei, dezamăgit după o discuție cu președintele Rusiei. „A vorbi cu Vladimir Putin este doar o pierdere de timp”

Beatrice Dumitru 18.04.2022, 17:05
Premierul Italiei, dezamăgit după o discuție cu președintele Rusiei. „A vorbi cu Vladimir Putin este doar o pierdere de timp”

Mai mulți lideri occidentali au vorbit cu Vladimir Putin de când a declanșat războiul din Ucraina, dar nu au ajuns la nicio concluzie cu privire la încetarea conflictului. Și premierul italian Mario Draghi a dezvăluit că a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin la sfârșitul lunii martie și că a rămas cu un gust amar după conversație.

Mario Draghi, despre discuția cu Vladimir Putin

Premierul italian Mario Draghi a spus că a început să-și piardă încrederea în discuțiile cu Moscova după ce au fost descoperite crimele  în masă de la Bucha, unde sute de civili au fost uciși de armata rusă și aruncați în gropi comune sau lăsați pe stradă.

De asemenea, Mario Draghi și-a exprimat frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin și a spus că începe să creadă că a discuta cu acesta despre războiul din Ucraina este „doar o pierdere de timp”.

Premierul Italiei, dezamăgit după o discuție cu președintele Rusiei. „A vorbi cu Vladimir Putin este doar o pierdere de timp”
Vladimir Putin a discutat cu premierul italian Mario Draghi.

Încep să cred că oamenii aceia au dreptate când spun: „Este inutil să vorbești cu el, este doar o pierdere de timp”, a declarat Mario Draghi pentru cotidianul italian „Il Corriere della Sera” și preluat de Business Insider.

„Scopul lui Putin nu a fost căutarea păcii

Premierul italian a amintit de o convorbire telefonică pe care a purtat-o cu Vladimir Putin pe 30 martie și a afirmat că liderul rus a discutat despre posibilitatea ca Italia să cumpere gaz rusesc și să achite cu ruble, în condițiile în care Italia importă 40% din necesarul său de gaz din Rusia. Acesta a spus că a convenit cu liderul de la Kremlin să mai vorbească în următoarele zile.

„Apoi a venit oroarea de la Bucha„, a spus Draghi. Premierul italian a precizat că este de părere că președintele francez Emmanuel Macron „are dreptul să încerce toate căile posibile de dialog” cu Vladimir Putin.

Am, însă, impresia că ororile războiului, cu tot ce le-au făcut rușii copiilor și femeilor, este complet independent de cuvintele și telefoanele care se dau. Până acum, scopul lui Putin nu a fost căutarea păcii, ci încercarea de a anihila rezistența ucraineană, de a ocupa țara și de a o încredința unui guvern prieten„, a adăugat Mario Draghi.

Premierul italian a fost întrebat dacă este de acord cu președintele american Joe Biden, care a numit ororile din Bucha drept „crime de război”.

Cum putem să numim oroarea de la Bucha, dacă nu crime de război? Va exista o modalitate și un timp pentru a verifica ce cuvinte se potrivesc cel mai bine cu actele inumane ale armatei ruse”, a mai spus Mario Draghi, precizând că termeni precum „genocid” și „crime de război” au „un sens juridic clar”.

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale a UE, a fost numit prim-ministru al Italiei în februarie 2021, după ce predecesorul său, Giuseppe Conte, a demisionat pe fondul pandemiei de COVID-19 și al recesiunii economice severe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...