Poziția oficială a Rusiei despre imaginile ororilor de la Bucha. Republica Moldova declară zi de doliu național

Ioana Bucur 03.04.2022, 22:20
Poziția oficială a Rusiei despre imaginile ororilor de la Bucha. Republica Moldova declară zi de doliu național

Ziua 39 a războiului din Ucraina este marcată de mărturii terifiante. Liderii mondiali vorbesc despre crime de război, Volodimir Zelenski folosește cuvântul „genocid”. În timp ce se cer noi sancțiuni împotriva conducerii de la Moscova, a apărut și poziția oficială a Rusiei despre imaginile ororilor de la Bucha. Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova declară zi de doliu național.

Rusia, poziție oficială după apariția imaginilor ororilor de la Bucha

Duminică, 3 aprilie 2022, ziua 39 a războiului din Ucraina. După apariția imaginilor cu civili uciși la Bucha, Volodimir Zelenski afirmă că Rusia a comis genocid în țara sa, vrând să elimine o națiune întreagă.

„Acesta este genocid. Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi.

Asta se întâmplă în Europa secolului XXI. Este tortura întregii naţiuni”, a spus Zelenski.

Tot duminică a apărut și poziția oficială a Rusiei. Reuters și AFP scriu că Moscova neagă acuzațiile că ar fi uciși civili în orașul ucrainean, acuzând, în schimb, țara invadată că ar fi fabricat imaginile ororilor de la Bucha.

„În perioada în care această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente”, a transmis Ministerul Apărării rus.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai declarat că filmările şi fotografiile surprinse cu cadavre pe străzile din Bucha „sunt o nouă provocare” şi „o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale”.

Poziția oficială a Rusiei despre imaginile ororilor de la Bucha. Republica Moldova declară zi de doliu național

Zi de doliu național în Republica Moldova

Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova declară zi de doliu național, luni, 4 aprilie 2022, în memoria „tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

„Suntem şocaţi, alături de o lume întreagă, de masacrul din oraşul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu naţional în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”, a scris Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, duminică, pe pagina de Facebook.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a publicat pe platformele de social media imagini terifiante cu civili uciși în orașul Bucha, eliberat recent de sub ocupație rusă.

„Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară.

Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare din partea G7 (Grupul celor mai industrializate şapte ţări din lume, n. red.): embargo pentru petrol, gaze, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”, a trasmis Kuleba.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...