Rubla la putere. Se anunță întreruperi majore ale aprovizionării Europei cu gaz rusesc

Mihnea Tălău 29.03.2022, 17:20
Rubla la putere. Se anunță întreruperi majore ale aprovizionării Europei cu gaz rusesc

Rusia a declarat că va elabora până joi aranjamente practice pentru ca firmele străine să plătească pentru gazele sale în ruble, ceea ce sporește probabilitatea unor întreruperi ale aprovizionării, în condițiile în care țările occidentale au respins până acum cererea Moscovei de schimbare a monedei.

Țările „neprietenoase” trebuie să plătescă gazul în ruble

Ordinul președintelui Vladimir Putin de săptămâna trecută de a taxa în ruble țările „neprietenoase” pentru gazul rusesc a impulsionat moneda după ce aceasta a scăzut la minime istorice atunci când Occidentul a impus sancțiuni radicale împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Rubla rusească își revine, după ce Putin a declarat că Rusia va vinde gazul către țările „neprietenoase
Rubla rusească

„Nimeni nu va furniza gaz pe gratis, este pur și simplu imposibil, și se poate plăti doar în ruble„, a declarat marți reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Măsura a atras critici puternice din partea țărilor europene, care plătesc pentru gazul rusesc în mare parte în euro și spun că Rusia nu are dreptul de a rediscuta contractele, țările G7 respingând cererile Moscovei în această săptămână.

Noi creșteri de prețuri la gazele naturale

Prețurile europene la gazele naturale en-gros au înregistrat noi creșteri în această săptămână din cauza îngrijorărilor legate de oprirea aprovizionării.

Rusia și-a respectat până acum obligațiile contractuale pentru livrările de gaze către Europa.

Peskov a declarat că, în conformitate cu termenul limită de 31 martie stabilit de Putin, „toate modalitățile sunt în curs de dezvoltare astfel încât acest sistem să fie simplu, ușor de înțeles și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali respectați”.

Dar țările G7 au cerut companiilor să nu acceadă la plățile în ruble și că majoritatea contractelor de furnizare a gazelor stipulează plăți în euro sau dolari americani.

Uniunea Europeană evaluează un scenariu care include oprirea completă a livrărilor de gaze rusești în iarna viitoare, ca parte a planurilor sale de urgență pentru șocuri în materie de aprovizionare, a declarat săptămâna trecută Comisia Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...