Premierul de la Chișinău: „Republica Moldova se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei”

Mihnea Tălău 25.07.2022, 13:48
Premierul de la Chișinău: „Republica Moldova se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei”

În cadrul unui interviu difuzat la CNN, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei, întrucât operațiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea transnistreană, acolo unde sunt staționate trupe ruse.

Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina

”Suntem îngrijorați, desigur. Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se deplasează mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci desigur, suntem foarte îngrijorați”, a declarat Gavrilița, potrivit Agora.

Ea mai susține că Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din punct de vedere economic de acest război.

”Facem tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea şi pentru a ne asigura că luptele nu escaladează.

Actuala situaţie este foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci şi pentru orice stat mic, pentru orice ţară care se bazează pe ordinea internaţională axată pe reguli; dacă o ţară poate lansa un război pentru anexarea de teritorii, fără niciun respect faţă de ordinea internaţională, atunci, din acest punct de vedere, nu este nimeni în siguranţă şi cred că numeroase ţări sunt îngrijorate”, a spus Gavriliţa.

 

Ziua Suveranitatii. Documentul care a schimbat fata Republicii Moldova, semnat la 23 iunie

Moldovenii au rezistat cu bine crizei si au găzduit un număr mare de refugiați ucraineni

”Avem deja o inflație foarte mare. Inflația în iunie a fost de 32 la sută”, a continuat premierul.

Cu toate acestea, Natalia Gavrilița a adăugat că moldovenii au rezistat crizei și au găzduit de bunăvoie un număr mare de refugiați.

„Am văzut, de exemplu, în sondaje că, chiar și după primirea unui număr foarte mare de refugiați, 85 % dintre moldoveni spun că ar primi mai mulți refugiați, iar 50 % spun că ar primi refugiați necondiționat. Așa că acest lucru mă face foarte optimist cu privire la înțelepciunea poporului meu”, a  mai spus ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...