Euronews: Republica Moldova nu vrea să adere la NATO. Ce a spus premierul Gavrilița despre unirea cu România

Ana Anitoiu 09.03.2022, 13:10
Euronews: Republica Moldova nu vrea să adere la NATO. Ce a spus premierul Gavrilița despre unirea cu România

Republica Moldova nu vrea să adere la NATO. Prim-ministrul acestei țări, Natalia Gavrilița, a explicat care este motivul și a vorbit despre posibilitatea unirii cu România, în contextul în care statul se află într-o criză umanitară, în urma invaziei ruse în Ucraina. Numeroși refugiați îi trec granița, fugind din calea războiului.

Premierul Republicii Moldova, despre aderarea la UE și posibilitatea unirii cu România

Izbucnirea războiului din Ucraina a determinat Chișinăul să ceară aderarea la Uniunea Europeană. Însă, acest lucru a ridicat semne de întrebare referitoare la Transnistria. Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că oferirea statutului de țară candidată ar fi un semnal foarte important că statul este binevenit în lumea liberă.

„Știm că procesul de integrare în Uniunea Europeană este unul al transformării. Suntem gata să facem ce este necesar pentru a ajunge la standardele cerute pentru aderare”, a declarat Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru euronews.com.

Unele partide politice din România au transmis că ar trebui să fie făcut un referendum astfel încât Republica Moldova să se poată uni cu România și să intre în acest fel în Uniunea Europeană și NATO. Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă acest scenariu este luat în considerare.

„Deocamdată nu discutăm această opțiune”, a fost răspunsul prim-ministrul Republicii Moldova, care a precizat că această țară are nevoie de sprijin internațional pentru a face față afluxului de refugiați.

Euronews: Republica Moldova nu vrea sa adere la NATO
Natalia Gavrilița. Inquam Photos/ George Calin

Premierul Republicii Moldova a cerut coridoare umanitare către alte țări

Prim-ministrul Republicii Moldova a cerut să fie create urgent coridoare umanitare către alte țări, precum și asistență financiară, deoarece povara asupra finanțelor acestei țări de afluxul mare de refugiați ucraineni este „uriașă”.

„Republica Moldova este țara cu cele mai limitate resurse, așa că avem nevoie de asistență financiară și umanitară, ca să putem face față afluxului de refugiați. Ne așteptăm ca situația să continue pe toată durata acțiunilor militare”, a mai spus oficialul.

Natalia Gavrilița, despre aderarea Republicii Moldova la NATO

De asemenea, Natalia Gavrilița a spus că deși face demersuri pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova nu va acționa și pentru a deveni membră NATO. Motivul este acela că principiul neutralității acestei țări este consacrat de constituția sa.

În plus, premierul Republicii Moldova a declarat că în ciuda faptului că încă sunt trupe ale Rusiei în regiunea separatistă Transnistria, nu vede deocamdată pericolul ca războiul din Ucraina să se extindă în acest teritoriu sau ca militarii să se alăture conflictului.

„Invazia Rusiei în Republica Moldova este un scenariu ipotetic. Acum suntem preocupați cu gestionarea afluxului de refugiați. Avem peste 250.000 de oameni care au trecut granița din Ucraina. Avem 120.000 care au rămas în țara npastră – cel mai mare număr din Europa, raportat la populație.

Avem nevoie de sprijin internațional ca să facem față acestei crize umanitare. Așa că ne concentrăm pe provocările cu care ne confruntăm acum în loc să discutăm un scenariu ipotetice”, a explicat premierul.

Prim-ministrul Republicii Moldova a amintit că s-a cerut constant retragerea trupelor ruse din Transnistria în ultimii 30 de ani, dar fără succes. Natalia Gavrilița a precizat că deși nu există informații cu privire la o intenție a militarilor ruși de acolo de a se alătura conflictului, situația este incertă și depinde de ce se va întâmpla în Ucraina. Ea a reiterat faptul că țara ei este neutră și că se așteaptă ca toți partenerii internaționali să respecte acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...