Republica Moldova vrea să iasă din „relația toxică” avută cu Rusia. Războiul lui Putin a modificat raportul dintre cele două state

Beatrice Dumitru 07.06.2022, 10:34
Republica Moldova vrea să iasă din „relația toxică” avută cu Rusia. Războiul lui Putin a modificat raportul dintre cele două state

Republica Moldova se luptă pentru a pune capăt dependenței aproape totale de gazul rusesc, în condițiile în care războiul din Ucraina se desfășoară chiar la granița sa. Dependența completă a Chișinăului de gazul de la Moscova este, parțial, rezultatul unui conflict de lungă durată care a divizat țara.

Moldova încearcă să scape de dependența de gazul rusesc

Timp de decenii, Moldova a menținut legături strânse cu Moscova și a beneficiat de importuri ieftine de gaze. În ultimii ani, acele relații s-au deteriorat, facturile au crescut și Chișinăul s-a trezit prins în datorii și diviziuni care îi amenință atât stabilitatea economică, cât și politica.

Moscova blochează exporturile de energie către statele despre care susține că duc o politică externă „neprietenoasă”, iar mulți se tem că Moldova ar putea fi următoarea țară pe care ar putea să se răzbune și să o lase fără gaze, notează Politico.

Republica Moldova vrea să iasă din „relația toxică” avută cu Rusia. Războiul lui Putin a modificat raportul dintre cele două state
Moldova vrea să scape de dependența de gazul rusesc.

„Este sigur să spunem că Rusia este pregătită să transforme în armă dependențele energetice în raport cu amenințările pe care le percepe din Occident. Întrebarea este cum se desfășoară în Moldova și dacă acest lucru s-ar putea întoarce împotriva Rusiei pe termen lung”, a spus Olivia Lazard, o savantă invitată la Carnegie Europe.

Moldova, sub presiune

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, face eforturi pentru a pune țara pe calea către Europa și în martie, având un acord de asociere cu blocul comunitar, a solicitat oficial aderarea la UE și și-a sincronizat rețeaua de electricitate cu cea a blocului. „Noi aparținem UE”, le-a spus ea europarlamentarilor într-un discurs, în luna mai.

Situația socio-economică este dificilă. Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru o creștere istorică a inflației – 27%”, a mai afirmat ea, recunoscând că Moldova va avea nevoie de mult ajutor de la Bruxelles.

Dependența completă a Moldovei de gazul rusesc este parțial rezultatul unui conflict de lungă durată care a divizat țara. De la căderea Uniunii Sovietice, regiunea separatistă a Transnistriei are conducere independentă de Chișinău și a primit în jur de 1.500 de soldați ruși ca parte a ceea ce Moscova insistă că este un acord de menținere a păcii.

Moldova plătește și factura pentru Transnistria

Conform acordului Republicii Moldova cu Gazprom, furnizorul de gaze susținut de statul rus, „pompează provizii și nu se grăbește să fie plătit atât timp cât li se permite să livreze și în Transnistria”, a spus Igor Munteanu, director al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale din Chișinău.

Transnistria găzduiește mari complexe de producție și industriale, multe dintre ele operate de oligarhi din apropierea Kremlinului, a mai precizat Munteanu. Acest lucuru înseamnă că se consumă o cantitate disproporționată de energie, în raport cu populația regiunii. Consumul mediu anual de gaz al Moldovei este de aproape 3 miliarde de metri cubi, iar Transnistria reprezintă aproximativ 1,6 miliarde de metri cubi, în ciuda faptului că are doar o cincime din populația țării, iar Chișinăul plătește toată factura.

Rezultatul pentru Chișinău este că Moscova este îngăduitoare în ceea ce privește plățile, un aranjament care a ajutat economia în dificultate a Moldovei să rămână pe linia de plutire.

Până în 2005, am cumpărat gazul rusesc de două-trei ori sub prețul pieței. Dar acest preț a crescut pe măsură ce Moldova a urmărit integrarea europeană și ne-au pedepsit obligându-ne să plătim din ce în ce mai mult”, a declarat Veaceslav Ioniță, economist și fost deputat.

În aprilie, Gazprom a trimis Chișinăului o factură de 1.110 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz, o creștere semnificativă de la doar 509 de euro în martie și de zece ori mai mare față de aceeași lună a anului trecut, potrivit fostului deputat.

Contractul a readus Republica Moldova din pragul unei situații de urgență națională, după ce acordul său anterior s-a încheiat în septembrie și Gazprom a amenințat în mod repetat că va închide robinetele, ca parte a unei dispute privind datorii neplătite de 676 de milioane de euro pentru livrările anterioare.

Strategie pentru a renunța la gazul rusesc

Printre alternativele guvernului se numără o nouă conductă de 120 de kilometri care leagă Chișinăul de orașul Iași. Conducta poate să transporte până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaz, mai mult de o treime din nevoile Moldovei. Construcția a fost finalizată vara trecută, dar având în vedere contractul Republicii Moldova cu Gazprom, livrarea prin această conductă nu a fost considerată o prioritate. Acum, Bucureștiul spune că este o chestiune de urgență, deși încă se mai negociază prețurile.

În decembrie, Bruxelles-ul a pus la dispoziție fonduri de 60 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să facă față creșterii costurilor combustibilului, iar săptămâna trecută a adoptat o Strategie Energetică Externă care promite sprijin suplimentar pentru această țară. De asemenea, blocul a ajutat România să-și crească capacitatea de stocare a gazelor de la 3 miliarde la 4 miliarde mcm, ceea ce înseamnă că va fi mai bine echipată pentru a satisface nevoile Moldovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...