Planul propus de Italia pentru încetarea războiului din Ucraina. Rusia: „L-am primit și îl studiem”

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 17:37
Planul propus de Italia pentru încetarea războiului din Ucraina. Rusia: „L-am primit și îl studiem”

Rusia și Ucraina au suspendat tratativele de pace după mai multe runde de discuții, care nu au dus la nicio concluzie. După ce mai mulți lideri ai lumii i-au cerut lui Vladimir Putin să pună capăt războiului din țara vecină, Italia a mers mai departe și a propus celor două țări un plan de pace. Moscova a confirmat că l-a primit și că îl studiază.

Rusia a primit planul de pace propus de Italia

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio a anunțat că țara sa a propus ONU formarea unui „grup internațional de facilitare” pentru a încerca să ajungă la o încetare a focului „pas cu pas” în Ucraina. Pentru Luigi Di Maio, „grupul de facilitare trebuie să încerce să reconstruiască dialogul dintre cele două părți aflate în război”.

Moscova și Kievul au suspendat negocierile de pace după mai multe runde de discuții, lucru confirmat de ambele părți. Delegațiile de negociatori s-au întâlnit ultima data față în față la sfârșitul lunii martie, la Istanbul, dar fără rezultate concrete. În acest sens, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Roudenko a declarat că Rusia a primit planul de pace propus de Italia și că îl studiază, notează Le Figaro.

Planul propus de Italia pentru a pune căpat războiului din Ucraina. Rusia: „L-am primit și îl studiem”
Kremlinul este dispus să reai negocierile cu Ucraina.

L-am primit nu cu mult timp în urmă. Îl studiem. Când vom termina de studiat, vom spune ce credem despre el”, aprecizat oficialul rus.

Un plan în patru etape

Detaliile acestui plan nu au fost publicate, dar conform cotidianului italian „La Repubblica”, documentul foarte detaliat depus la ONU și întocmit de diplomații din cadrul Ministerului de Externe italian prevede patru etape. Prima constă într-o încetare a focului în Ucraina și demilitarizarea frontului sub supravegherea ONU. A doua etapă include negocieri privind statutul Ucrainei, care ar intra în UE, dar nu și în NATO.

Următorii doi pași sunt: ​​un acord bilateral între Ucraina și Rusia asupra Crimeei și Donbas (aceste teritorii ar avea autonomie deplină cu dreptul de a-și asigura propria securitate, dar s-ar afla sub suveranitatea Ucrainei) și încheierea unui acord multilateral privind pacea și securitatea în Europa, având ca obiectiv principal dezarmarea, controlul armelor și prevenirea conflictelor.

Duminică, negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia discuțiile de pace cu Ucraina, după ce cu o zi înainte președintele Volodimir Zelenski a subliniat că războiul nu se poate încheia decât prin mijloace „diplomatice”.

Condiția pusă de Ucraina pentru a relua discuțiile

Kievul a declarat că nu va lua în considerare niciun acord de încetare a focului care ar presupune predarea vreunui teritoriu Rusiei, după ce Moscova și-a intensificat atacul în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Orice concesie către Rusia nu este o cale către pace, ci un război amânat de câțiva ani. Ucraina nu își comercializează nici suveranitatea, nici teritoriile și ucrainenii care trăiesc aici”, a spus Mikailo Podoliak, șeful echipei de negociatori de la Kiev.

Guvernul ucrainean a afirmat că este dispus să reia discuțiile cu Rusia atât timp cât Moscova nu ucide luptătorii ucraineni de la Azovstal care s-au predat Moscovei, după aproape trei luni îb care au rezistat în fața trupelor Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...