Ucraina a suspendat negocierile de pace cu Rusia. De ce a luat această decizie

Beatrice Dumitru 17.05.2022, 17:57
Ucraina a suspendat negocierile de pace cu Rusia. De ce a luat această decizie

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții de pace de la începerea războiului, însă nu au ajuns la niciun compromis. După aproape trei luni de conflict, Kievul a pus „în așteptare” tratativele cu Moscova, pe care o acuză că nu dă dovadă de „înțelegere”. Și Rusia a confirmat că nu mai au loc negocieri între cele două părți.

Ucraina nu mai negociază cu Rusia

De când cele două delegații s-au întâlnit la Istanbul, pe 29 martie, „nu există schimbări semnificative, nici progres”, a spus Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și membru al delegației de negociatori. „Rezistența Ucrainei, rezistența profesională crește, de aceea Rusia nu are cum să-și atingă obiectivele.”

Mihailo Podoliak a mai afirmat că negocierile dintre Ucraina și Rusia pentru rezolvarea conflictului au fost suspendate și a acuzat Moscova că nu dă dovadă de „înțelegere” a situației.

Ucraina a suspendat negocierile de pace cu Rusia. De ce a luat această decizie
Echipele de negociatori au purtat mai multe runde de discuții.

Procesul de negocieri este în așteptare. Rusia nu arată un element cheie: înțelegerea a ceea ce se întâmplă în prezent în lume și rolul său extrem de negativ. Moscova nu înțelege că războiul nu mai are loc conform regulilor, calendarului sau planurilor sale. Obiectivul strategic al rușilor este totul sau nimic. Elitele politice ruse se tem să spună adevărul, adică să se retragă din război în condiții complet diferite de cele anunțate inițial”,  a declarat Mihailo Podoliak, citat de Le Figaro.

Ucraina respinge concesiile teritoriale

De asemenea, acesta a respins orice concesii teritoriale, deoarece acest lucru nu ar pune capăt războiului. Podoliak a făcut referire la acordul Minsk-2 care ar fi acordat o autonomie semnificativă teritoriului din est, care se află sub controlul separatiștilor susținuți de ruși din 2014, notează CNN.

„Războiul nu se va încheia dacă dăm unele dintre teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil pentru Ucraina și nu va fi acceptat de societatea ucraineană. Minsk-2 ar putea fi semnat de un alt președinte. Președintele Zelenski nu îl va semna. Pentru că orice Minsk-2 este o amânare a deznodământului războiului, chiar mai distructivă, de exemplu, într-un an sau doi”, a adăugat el.

Între timp, și ministrul adjunct de Externe al Rusiei Andrei Rudenko a confirmat că nu mai au loc negocieri din cauza Kievului, care s-a retras de la masa tratativelor, adăugând că Ucraina nu a oferit un răspuns la proiectul de tratat propus de Moscova.

Ucraina acuzată că „s-a prefăcut” că discută

Au avut loc mai multe runde de discuții între echipele de negociatori ale ambelor țări, iar ultima întâlnire dintre șefii delegațiilor, Vladimir Medinski de partea rusă și David Arakhamia pentru Ucraina, datează din 22 aprilie, potrivit agențiilor ruse. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuza Ucraina pe 25 aprilie că „s-a prefăcut” că discută, dar a spus că și în aceste condiții Moscova dorește „să continue tratativele”.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. După ce au fost nevoite să se retragă din jurul Kievului în martie, trupele ruse au anunțat în aprilie că intră într-o nouă fază a războiului care implică cucerirea Donbasului, în estul Ucrainei, dar progresul lor este foarte lent.

Rusia spune că ofensiva sa are ca scop protejarea populației din Donbass, precum și „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, în timp ce Moscova a preluat controlul total asupra unei singure capitale regionale ucrainene de la începutul războiului, Herson, în sudul țării.

Urmăriți Impact.ro și pe