Pensii 2021. PNL susține anularea unui anumit tip de pensii: „Se elimină o inechitate crasă în sistem”

Mihai Roșoiu 10.12.2020, 08:13
Pensii 2021. PNL susține anularea unui anumit tip de pensii: „Se elimină o inechitate crasă în sistem”

După agitația provocată de alegerile parlamentare din 6 decembrie, guvernanții revin la subiectele cu adevărat importante pentru români. Raluca Turcan a anunțat că PNL susține anularea unui anumit tip de pensii. Vicepremierul susține că în cazul în care proiectul de lege propus de liberali va trece, „se elimină o inechitate crasă în sistem”.

Anunțul momentului: PNL susține anularea unui anumit tip de pensii

Mult anunțata și lăudata inițiativă de a anula pensiile speciale pare să redevină un subiect fierbinte. Raluca Turcan, vicepremier al guvernului României anunță că PNL își dorește dispariția acestor indemnizații. Numai că potrivit legii, o asemenea decizie nu s-a putea aplica tuturor categoriilor de persoane, care încasează pensii speciale.

Turcan a subliniat faptul că în cazul magistraților și al foștilor militari, anularea veniturilor speciale este imposibilă, după ce aceștia și-au câștigat dreptul de a le primi la Curtea Constituțională a României:

“Am luat decizia ca PNL să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor, care deja au o decizie a Curţii Constituţionale. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem, sunt aproape 9 miliarde de euro pe an, care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a declarat Raluca Turcan, luni, într-o conferinţă de presă.

PNL sustine eliminarea unui anumit tip de pensii
PNL sustine eliminarea unui anumit tip de pensii

Eliminarea inechităților, prioritate pentru liberali

Vicepremierul României este convins că odată cu votarea viitoarei legi, vor dispărea toate problemele legate de inechitatea pensiilor românilor. Specialiștii din interiorul partidului din care face parte și Turcan lucrează la un proiect de lege, care ar avantaja toate categoriile de pensionari din țara noastră.

“Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii. O ţară întreagă aşteaptă ca în România pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat”

19 miliarde de euro pentru pensii în 2020

Suma cheltuită de statul român pentru pensii în 2020 este substanțială. Pentru că anul se apropie de sfârșit, bugetul aferent acestei perioade s-a închis, astfel ce se pot face calcule clare. Datele oficiale arată că în cele 12 luni ale lui 2020, suma cheltuită pentru pensiile normale în România va fi de 19 miliarde de euro. Acestoa li se vor adăuga banii virați în conturile celor cu indemnizații speciale.

PNL susține anularea unui anumit tip de pensii printr-un proiect de lege care va fi gata în perioada următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe