Pe cine dă vina ÎPS Teodosie pentru înecul bebeluşului în timpul botezului. Românii se vor revolta

Ana Anitoiu 03.02.2021, 22:04
Pe cine dă vina ÎPS Teodosie pentru înecul bebeluşului în timpul botezului. Românii se vor revolta

ÎPS Teodosie a dezvăluit cui crede că îi aparține vina în cazul tragediei de la Suceava, unde un bebeluș a murit după ce a fost botezat. Arhiepiscopul Tomisului își menține poziția cu privire la ritualul creștinării. Acesta a explicat de ce nu ar trebui să fie făcute modificări. În plus, a spus de ce personal folosește numai apă rece la astfel de slujbe.

ÎPS Teodosie, despre înecul bebeluşului în timpul botezului

Arhiepiscopul Tomisului a spus că deocamdată sunt mai multe ”circumstanțe neclare”. ÎPS Teodosie  menționat că a fost vorba despre un accident și că, în general, copiii născuți după doar opt luni de sarcină sunt cei mai sensibili, iar vina nu i-ar aparține preotului care a oficiat botezul de la Suceava.

”Am botezat sute de copii. Sunt mai multe circumstanțe neclare încă. În primul rând, este un copil prematur, de opt luni. M-am interesat la medici. Copiii născuți la opt luni sunt cei mai sensibili. Este într-adevăr un accident. Preotul are experiență. Nu știu cine a sugerat să botezi copilul cu fața în sus. Eu mereu îi pun mâna la față, îi acopăr urechile, gura și nasul, nu mai poate să intre apă. Atunci nu este niciun pericol”, a spus ÎPS Teodosie la emisiunea lui Marius Tucă de la Aleph News.

Pe cine da vina IPS Teodosie pentru inecul bebelusului in timpul botezului. Romanii se vor revolta
IPS Teodosie

ÎPS Teodosie, despre schimbarea ritualului botezului: ”Nici vorbă”

De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie s-a declarat din nou împotriva solicitărilor ce au fost făcute ca ritualul botezului să fie schimbat. Arhiepiscopul Tomisului a dat și un argument pentru menținerea obiceiului.

”Canonul nu se poate schimba. Nici vorbă. Acea cristelniță reprezintă mormântul lui Hristos și acolo rămâne păcatul strămoșesc. (…) Noi împlinim prin aceste gesturi o menire simbolică excepțională.”, a spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, despre cui îi aparține vina pentru tragedie. Motivul pentru botează copii doar în apă rece

Mai mult, ÎPS Teodosie a menționat cui crede el că îi aparține vina în cazul tragediei de la Suceava. În plus, Înalt Prea Sfințitul a spus că el botează copii doar în apă rece. În acest fel, susține Arhiepiscopul Tomisului, instinctele copiilor se activează, iar aceștia ”nu mai răcesc”.

”Acum câțiva ani a fost înecat un copilaș cu lapte. Așteptăm rezultatul autopsiei. Nu avea cum, din gestul pe care l-am văzut, să înghită 100 ml de apă. (…) A murit cu lapte. Părinții l-au hrănit în exces. (…) Nu este imposibil să nu se fi întâmplat la fel și acum. Eu botez numai în apă rece. Instinctul copiilor e mai prudent. Toți copiii botezați în apă rece nu mai răcesc”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: ”Așa a fost și cu lingurița”

Anterior, ÎPS Teodosie a comparat solicitările referitoare la modificarea ritualului botezului cu cele referitoare la schimbarea linguriței de împărtășanie. În ambele cazuri, părerea Arhiepiscopului Tomisului este aceeași: ”Nici vorbă!”.

“Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus Arhiepiscopul Tomisului pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...