Editorial Alin Buzărin. Nu mai știu popii să boteze copii?

Alin Buzărin 02.02.2021, 17:04
Editorial Alin Buzărin. Nu mai știu popii să boteze copii?

Era de prevăzut că în România pot lua foc spitalele, dar era greu de anticipat că preoții vor îneca pruncii în cristelniță. Cazul de la Suceava, al micul Iustin, ajuns creștinat, însă totuși mort, la Domnul, la doar șase săptămâni, deschide cutia din care se revarsă noi și neașteptate mizerii ale unei societăți românești în care parcă totul se întâmplă pe dos decât ar trebui să se întâmple. Spitalele ard, copiii se îneacă la botez, școlile nu se știe dacă încep, iar oamenii se așază, cu sutele, la o coadă nesfârșită, ca să capete moca, de pomană, un burger de 5 lei, hai de 10. Asta în timp ce caloriferele sunt tot reci, iar apa caldă e o amintire de demult…

Cristelnița nucleară

De când s-a întâmplat nenorocirea cu copilașul de la Suceava, fețele bisericești se tot discuplă, ne tot povestesc ce și cum. Că micuțul era născut prematur, că preotul care l-a băgat în apă avea totuși destulă experiență, că parcă ar fi trebuit să-l poziționeze cu fața mai în sus, că popa în cauză a ținut să desăvârșească ”scufundarea întreită” (în numele Tatălui, al Fiului, și-al Sfântului Duh, ca să fim cu toții lămuriți cum devine cazul).

Vin experți, savanți în domeniu, profesori, doctori în Teologie Liturgică sau în ce-o mai fi și explică doct chestiuni anatomo-fiziologico-ecumenice, de parcă pruncul nu s-ar vârî într-o cristelniță de alamă, ci într-un reactor nuclear, unde ar putea avea loc cine știe ce fisiuni sau fuziuni cu efect nimicitor!

Editorial Alin Buzarin. Nu mai stiu popii sa boteze copii?
O cristelnita

Norme metodologice

Lumea e încurcată rău în urma întâmplării tragice de la Suceava și nu prea știe cum s-o mai dea la întors. Deopotrivă, clerici și mireni, bâjbâie și nu prea știu ce să spună. Ba că se așteaptă autopsia să se vadă dacă micuțul avea în stomac și-n plămâni apă sau lapte, ba că era îndeajuns ca popa să-l stropească în creștet, mai ales că văzându-l plăpând nu era neapărată nevoie să-l bage în cristelniță până la fund, și încă de trei ori!

Mai speriați decât mirenii sunt clerici, popimea bine hrănită a Patriei, care e gata să elaboreze numaidecât reguli clar, să nu se mai săvârșească Sfintele taine așa, după ureche… Tehnologia Botezului. Normele metodologice ale Spovedaniei. Măsuri anti-Covid în timpul Parastaselor. Modul de lucru al Cununiei. Igiena pe parcursul citirii Sfântului Prohod. Te doare mintea! Aleluia! Bine ești cuvântat Doamne, învață-ne pre noi îndreptările Tale!

Proceduri milenare, prostie de dată recentă

În vreme ce în România spitalele ard doar de câțiva ani încoace, copiii se botează de aproape două milenii de tradiție creștină. Popii au creștinat milioane de nou-născuți și n-am auzit să fi înecat pe careva. I-au tuns, i-au dat cu mir, copiii au crescut și s-au făcut oameni mari, având la rându-le copii care au fost și ei botezați. Nu s-a mai auzit de vreun popă care în loc să-l creștineze pe prunc, să-l trimită pe lumea ailaltă! Am auzit acum, a trebuit să vină anul 2021 ca să se întâmple una ca asta!

Fie astfel de tragedii or fi avut loc și pe vremuri și doar explozia Media din ultimii a făcut ca nenorocirea de la Suceava să ajungă la urechile tuturor, fie nici popii nu mai sunt ce-au fost și uite-i că nu mai știu să boteze, să cunune, să spovedească, să citească Stâlpii sau să îngroape. Încurcate au mai devenit căile Domnului!

P.S. Doar aparent fără legătură cu subiectul articolului. Vinerea trecută, când cu focul de la Matei Balș, Raed Arafat se bătea cu cărămida în piept că datorită intervenției rapide a subordonaților domniei sale, au fost puține victime, doar 5. Acuma e marți și s-au făcut 10 victime. Tot puține sunt?

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...