Pască fără aluat, 3 idei de rețete. Ies delicioase și se prepară rapid

Emanuela Pană 18.04.2024, 10:04

Pasca este unul dintre cele mai apreciate preparare pentru masa de Paște. Dacă vrei să încerci ceva nou sau, pur și simplu, ți se pare prea complicată rețeta tradițională, te învățăm cum să faci cea mai bună pască fără aluat, gata în doar 30 de minute.  

Pască fără aluat, 3 idei de rețete simple și delicioase 

Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoarea a anului – Învierea Domnului sau Paștele. Gospodinele se gândesc deja la meniul de Paște, iar printre preparatele care nu lipsesc niciodată de pe mesele românilor se numără pasca, ouăle roșii și cozonacii.  

Pentru că rețeta tradițională este una care poate crea mici probleme în bucătărie, mai ales în cazul gospodinelor neexperimentate, pasca fără aluat poate fi o opțiune excelentă, deoarece are o rețetă și un mod de preparare simple, putând fi făcută fără efort, într-un timp destul de scurt.  

Pască fără aluat cu brânză și stafide 

Ingrediente: 

  • 500 gr de brânză de vaci fină; 
  • 200 gr de smântână grasă; 
  • 4 ouă; 
  • 8 linguri de zahăr; 
  • sare; 
  • 4 linguri de griș; 
  • o lingură de praf de copt; 
  • vanilie; 
  • coaja de la o lămâie; 
  • stafide (opțional). 

Mod de preparare:  

  • Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă-le până când se omogenizează bine; 
  • Dacă îți plac stafidele, adaugă-le pentru un plus de savoare la pasca fără aluat. Amestecă din nou; 
  • Tapetează o tavă cu unt și așază hârtie de copt astfel încât să acopere fundul și marginile tăvii; 
  • Toarnă compoziția în tavă și pune-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40-45 de minute; 
  • După ce s-a răcit, poți presăra pasca fără aluat cu zahăr pudră sau o poți servi fără. 

Citește și: La ce temperatură se coace pasca, de fapt. Multe gospodine greșesc. De asta nu iese gustoasă

Pasca cu ciocolată

Ingrediente: 

  • 500 gr de brânză de vaci fină; 
  • 200 gr de smântână; 
  • 150 gr de zahăr; 
  • 4 ouă; 
  • 50 gr de cacao; 
  • 100 gr de ciocolată neagră, tocată; 
  • 1 plic de zahăr vanilat.  

Mod de preparare: 

  • Pune brânza de vaci, smântâna, zahărul, ouăle, cacao și zahărul vanilat într-un bol și amestecă totul bine până obții o compoziție omogenă; 
  • Adaugă bucățile de ciocolată și amestecă din nou; 
  • Tapetează o tavă cu unt și pune hârtie de copt. Toarnă amestecul în tavă și coace la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute. 
  • Lasă pasca să se răcească înainte de a o tăia. Servește-o ca atare sau decorată cu ciocolată rasă. 

Vezi și: La ce supermarket din România se vinde cea mai ieftină Pască pentru Paște

Pasca fără aluat cu afine și mascarpone 

Ingrediente: 

  • 500 gr de mascarpone; 
  • 200 gr de smântână; 
  • 4 ouă; 
  • 150 gr de zahăr; 
  • 1 plic de zahăr vanilat; 
  • 200 gr de afine proaspete sau congelate; 
  • coajă rasă de la o portocală. 

Mod de preparare: 

  • Pune mascarpone, smântâna, ouăle, zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de portocală într-un bol și amestecă bine până obții o compoziție omogenă; 
  • Dacă îți plac afinele, adaugă-le în compoziție și amestecă delicat pentru a nu le zdrobi; 
  • Tapetează o formă de copt cu unt și pune hârtie de copt. Toarnă compoziția în forma pregătită și coace la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute; 
  • După coacere, lasă pasca să se răcească înainte de a o servi. Aceasta poate fi servită ca atare sau decorată cu afine proaspete și un strop de miere sau sirop de arțar. 

Pască tradițională cu aluat

Rețeta clasică de pască include aluatul de cozonac, care se prepară astfel: 

  • 300 gr de făină; 
  • 3 gălbenușuri 
  • 100 gr de zahăr 
  • 180 ml de lapte 
  • un plic de drojdie 
  • coaja rasă de lămâie. 

Instrucțiuni: 

  • Adaugă zahărul și gălbenușurile peste lapte și amestecă până când zahărul se topește. Peste această compoziție, adaugă făina, drojdia și coaja rasă de lămâie. 
  • Formează un aluat moale, pe care îl frămânți timp de 10-12 minute. Lăsa-l la dospit pentru 30 de minute, iar după acest pas, adaugă umplutura. 
  • Coace pasca tradițională în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.  

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...