EXCLUSIV

Pădurile românești dispar sub privirile neputincioase ale autorităților. Profit de 240.000 de euro, amendă de 10.000

Gabriela del Pupo 04.07.2022, 15:18
Pădurile românești dispar sub privirile neputincioase ale autorităților. Profit de 240.000 de euro, amendă de 10.000

La doar o lună după ce activiștii de mediu îi atrăgeau atenția ministrului Mediului că în România practica tăierilor ilegale nu a fost combătută, polițiștii din Suceava au identificat 1200 de metri cubi de lemn care fusese tăiat ilegal. Din păcate însă legislația din România nu îi descurajează pe cei care scot profituri substațiale din aceste activități ilegale. Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentatul Greenpeace Ciprian Gălușcă, responsabil cu activitatea protejării pădurilor și a biodiversității în cadrul organizației internaționale.

„Nu descurajăm, așa cum ar trebui, fenomenul tăierilor ilegale”

Având în vedere faptul că transporturile suspecte sunt rareori raportate sau confiscate, companiile care comit ilegalități nu au redus din activitate. Comparativ cu profitul pe care îl fac atât amenzile cât și eventualele consecințe penale nu sunt în măsură să îi sperie.

„Din păcate legislația în vigoare nu descurajează cu adevărat fenomenul tăierilor ilegale, fenomenul rămâne în continuare foarte profitabil, să îți încerci norocul împotriva unei legislații care e destul de permisivă. Să vă dau un exemplu, în momentul în care încarci lemn fără provenință, trebuie să rămâi sub baremul de 10 metri cubi astfel încât amenda să fie foarte mică. Asta se întâmplă, deși noi punem presiune de foarte mulți ani, societatea civilă cere o legislație dură, la fel și Uniunea Europeană ne cere în continuare asta, nu descurajăm, așa cum ar trebui fenomenul tăierilor ilegale.” spune Ciprian Gălușcă.

„De cele mai multe ori se plătește o amendă și au scăpat”

Conform politiștilor lemnul se afla în incinta unei societăți comerciale iar în urma controlului, s-au aplicat 5 sancțiuni, în valoare de 45 de mii de lei. Pentru că o cantitate importantă de material lemnos a fost găsită și în afara depozitului autorizat, autoritățile au deschis și un dosar penal pentru „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori tăiați fără drept”, relatează Digi24.ro. Poliția a aproximat prejudiciul la 500 de milioane de lei însă în funcție de calitatea lemnului se poate ajunge și la un milion de lei profit după ce acesta este licitat pe piață.

„1200 de metri cubi s-au vândut în Suceava și cu 1000 de lei metru cub. Trebuie să ne uităm la cazul acesta în felul următor s-a tăiat ilegal în valoare de 240.000 de mii de euro și amenda a fost în valoare de 10.ooo de euro. Din păcate din observația noastră, în practică aceste durează foarte mult până la soluționarea în instanță, de cele mai multe ori se contestă amenda, de cele mai multe ori în afară de plata acestei amenzi nu se întâmplă altceva. De cele mai multe ori se plătește o amendă și au scăpat.” spune activistul.

Mai exact responsabilii nu ajung în închisoare pentru faptele lor.

Cum ar putea fi protejati arborii din padurile Romaniei de mafia lemnului. Vor deveni imposibil de taiat
Arbori taiati

Pandemia și războiul au distras atenția de la tăierile ilegale

În urmă cu doar o lună Greenpeace îi atrăgea atenția ministrului Mediului Tanczos Barna în privința declarației pe care o făcuse la Digi 24 privind faptul că vremurile cu defrișări masive, în care pădurile dispăreau de pe versanți au apus.

În 2021 a fost dată o ordonanță de urgență (nr 119/2021) care prevedea amenzi mai mari pentru depozitări și tăieri ilegale de lemn. Din păcate atenția de la problema tăierilor ilegale a fost distrasă în timpul celor doi ani de pandemie, când de altfel, s-au comis tot mai multe abuzuri.

„S-a întâmplat pentru că am avut această criză sanitară globală, ulterior avem și războiul iar autoritățile mizează pe faptul că atenția societății nu mai este atât de mult îndreptată către pădure și către problemele de acolo. Folosesc această posibiltate pentru a stagna eforturile de combatere a tăierilor ilegale.

Nu există discuții, nu există grupuri de lucru din care organizațiile non-guvernametale să facă parte, la nivelul Ministerului. Ce vedem însă, de cele mai multe ori, este chiar de către ministru care încearcă să bage sub preș fenomenul tăierilor ilegale. Noi nu avem un partener de discuție la momentul de față în Minister și în ministru, și aceasta este o problemă, pentru că avem soluții pe care le-am propus încă din 2018 care încă se amână.” mai spune reprezentantul Greenpeace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...