Tanczos Barna, anunț îngrijorător despre situația urșilor din țară: “Braconajul va fi răspunsul cetăţenilor”

Elena Avramescu 14.05.2021, 18:23
Tanczos Barna, anunț îngrijorător despre situația urșilor din țară: “Braconajul va fi răspunsul cetăţenilor”

Tanczos Barna, anunț îngrijorător despre situația urșilor din țară. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat, în cursul zilei de astăzi, că dacă instituţiile statului nu vor putea gestiona problema urşilor, ale căror atacuri sunt din ce în ce mai frecvente în ţară, răspunsul cetăţenilor la această situaţie va fi braconajul.

Tanczos Barna, anunț îngrijorător despre situația urșilor din țară

Fără soluţii, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor. Braconajul şi soluţiile individuale vor fi generalizate dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze această problemă, dacă plăţile la pagube se fac cu o întârziere de doi-trei ani, dacă procedura de constatare a pagubelor este prea complicată, omul nu mai vine să rezolve problema prin instituţiile statului, ci caută o soluţie locală şi individuală. Dacă bugetul nu este asigurat, la fel cum nu a fost asigurat în ultimii doi ani, vor fi probleme. Sunt 15 milioane de lei plătite în 5 ani pe acest capitol din bugetul naţional, deci este o problemă despre care trebuie să vorbim, o problemă pe care trebuie să o gestionăm, a spus Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

În plus, ministrul Mediului a declarat că există în curs de semnare un contract de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru un program care include şi realizarea unui nou sanctuar pentru urşi.

Tanczos Barna, anunt ingrijorator despre situatia ursilor din tara
Urs

Există în curs de semnare un contract de finanţare de 10 milioane de euro între Ministerul Mediului şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, acest program include şi realizarea unui nou sanctuar. Are un buget de peste 2 milioane de euro pentru garduri electrice. Deci sunt măsuri în implementare, pregătite, prin care anumite probleme, cu siguranţă, vor fi rezolvate. Sanctuarele sunt o soluţie bună pentru anumite exemplare, fără doar şi poate, gardurile electrice sunt o soluţie în anumite situaţii şi tocmai prin complementaritate multitudinea de soluţii vor duce la o gestionare corectă şi durabilă a acestui fenomen, a mai spus ministrul.

Pe lângă asta, Tanczos Barna a declarat că doar în prima parte a zilei de vineri au avut loc patru atacuri ale urşilor, care în mod evident au provocat pagube.

Şi astăzi am avut semnale din partea colegilor din instituţiile descentralizate, sunt încă patru cazuri de atac de urs şi de pagube generate de aceste atacuri, este un fenomen generalizat, de câteva zile nu trece o oră să nu primesc un semnal, ori din Suceava, ori din Mureş, ori din Harghita, ori din Botoşani, ori din Argeş. Aceasta este situaţia şi este cea pe care trebuie să o gestionăm.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI