ONU atrage atenția. Producția din Ucraina și Rusia este vitală pentru restabilirea securității alimentare globale

Beatrice Dumitru 05.05.2022, 15:33
ONU atrage atenția. Producția din Ucraina și Rusia este vitală pentru restabilirea securității alimentare globale

Una dintre consecințele războiului din Ucraina și a sancțiunilor dictate împotriva Rusiei ar putea fi o criză alimentară globală. Astfel, ONU avertizează că fără producția agricolă ucraineană și fără cea rusească de îngrășăminte, piața globală a alimenetelor va avea de suferit. „Conflictul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile”, a spus șeful ONU.

Avertismentul ONU

Invadarea Ucrainei de către Rusia din februarie a sporit volatilitatea piețelor financiare, ducând la creșterea prețurilor mărfurilor și afectând logistica, ceea ce ar putea împiedica redresarea economică din cauza pandemiei de COVID-19 în multe țări, scrie Reuters.

În acest context, secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără reluarea producției agricole ucrainene și a producției rusești de alimente și îngrășăminte pentru piața mondială.

ONU atrage atenția. Producția din Ucraina și Rusia este vitală pentru restabilirea securității alimentare globale
Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală.

Analiza noastră indică faptul că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare. Nu există o soluție adevărată la problema securității alimentare globale fără producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte din Rusia și Belarus pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a declarat Antonio Guterres, în timpul unei vizite la Abuja, capitala Nigeriei.

Pandemia de COVID agravează situația

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional a declarat că invadarea Ucrainei a produs un „șoc uriaș” Africii subsahariane, ducând la creșterea prețurilor la alimente și energie și expunând cele mai vulnerabile persoane la riscul de foamete. Presiunea suplimentară vine în condițiile în care multe țări sunt încă zguduite de pandemia prelungită de COVID-19.

Trebuie să asigurăm un flux constant de alimente și energie prin piețele deschise, eliminând toate restricțiile inutile la export, direcționând surplusurile și rezervele către cei care au nevoie și menținând un avans în ceea ce privește prețurile alimentelor pentru a reduce volatilitatea pieței”, a spus Guterres.

Numărul persoanelor care se confruntă cu niveluri de criză de foamete sau mai rău a crescut cu 40 de milioane în 2021, potrivit unui raport al ONU și UE. Cifrele arată că foamea în lume creștea deja într-un ritm accelerat cu mult înainte de războiul din Ucraina, ceea ce este „probabil” să agraveze situația.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...