Raport îngrijorător ONU și UE. Foametea a crescut constant în ultimii ani la nivel mondial

Mihnea Tălău 04.05.2022, 15:51
Raport îngrijorător ONU și UE. Foametea a crescut constant în ultimii ani la nivel mondial

Potrivit unui raport al ONU și al UE publicat miercuri, numărul persoanelor care se confruntă cu un nivel de foamete de criză sau chiar mai grav la nivel mondial a crescut cu 40 de milioane în 2021. Cifrele arată că foametea în lume creștea deja într-un ritm teribilist cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care „probabil” va exacerba situația, se arată în raport.

Foametea a crescut constant în ultimii ani

193 de milioane de persoane din 53 de țări sau teritorii s-au confruntat cu o „securitate alimentară acută” în 2021, se arată în raport, ceea ce reprezintă cu 40 de milioane mai mult decât nivelul deja record din 2020. Peste o jumătate de milion de persoane din Etiopia, Madagascar, Sudanul de Sud și Yemen o duc cel mai rău, fiind necesare acțiuni urgente pentru a evita foametea și moartea, precizează Politico.

Raportul provine de la Rețeaua globală împotriva crizelor alimentare, o alianță formată din UE, ONU și ONG-uri care militează pentru a pune capăt foametei în lume. Raportul lor spune că lumea se îndreaptă în direcția greșită, foametea crescând constant din 2018 în 39 dintre țările sau teritoriile evaluate în raport. Raportul avertizează că a evaluat cu 22 % mai multe persoane decât în 2020, dar a insistat că acest lucru nu diminuează tendința generală de înrăutățire observată.

Ţara în care uleiul de gătit a dispărut din magazine. Se găseşte cu greu şi se vinde cu raţia, în sticluţe de 50 de ml

Care sunt principalele motive

Războiul este principalul motor al foametei, schimbările climatice și șocurile economice jucând, de asemenea, un rol esențial.

Comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat într-un comunicat de presă: „Invazia Rusiei în Ucraina pune în pericol securitatea alimentară globală. Comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a evita cea mai mare criză alimentară din istorie și tulburările sociale, economice și politice care ar putea urma.”

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Războiul Rusiei în Ucraina a provocat o undă de șoc în piețele de alimente din întreaga lume ceea ce a agravat deja foametea cumplită la nivel mondial prin perturbarea surselor de hrană și o explozie a prețurilor.

Criza alimentară riscă să arunce în haos regiunile cele mai sărace și devastate de foamete și să declanșeze o criză a migranților fără precedent, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM).

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...