OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt

Andra Daoud 30.11.2021, 19:27
OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt

Tulpina Omicron provoacă îngrijorare atât în rândul cercetătorilor, cât și în rândul populației. Specialiștii din sănătate au explicat care este diferența dintre noua variantă de coronavirus depistată și tulpinile cunoscute până acum. Care sunt principalele motive de îngrijorare ale cercetătorilor.

Care este diferența dintre varianta Omicron și Delta

Dr. Maria Van Kerkhove, care este conducător tehnic al Programului de Urgențe în Sănătate al OMS a explicat cu ce se diferențiază noua tulpină față de cele descoperite anterior. Medicul a declarat că noua variantă de coronavirus are un număr mai mare de mutații, dintre care unele cu caracteristici îngrijorătoare. Mai mult, Omicron prezintă un risc mai mare de reinfectare față de alte versiuni ale virusului.

Altfel spus, persoanele care au avut Covid-19 și s-au vindecat ar putea fi mai expuse la această nouă variantă. Reprezentanții Centrului de Control și Prevenție a Bolilor spun că era de așteptat să apară noi variante ale virusului.

Virusurile se schimbă în mod constant prin mutație și se așteaptă să apară noi variante ale unui virus. Uneori apar și dispar noi variante. Alteori, noi variante persistă. Numeroase variante ale virusului care provoacă Covid-19 sunt urmărite în Statele Unite și la nivel global în timpul acestei pandemii. se arată pe site-ul Centrului de Control și Prevenție a Bolilor.

OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt
OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt

Omicron prezintă mai multe mutații decât Delta

Varianta Omicron a virusului a fost descoperită recent în Africa de Sud și s-au semnalat deja cazuri și în Europa. Specialiștii arată că, pe baza imaginii tridimensionale a virusului, se poate observa că Omicron prezintă mai multe mutații decât Delta.

Observăm că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutaţii), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane.

Aceasta nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, ci pur şi simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă. Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă ori mai periculoasă. spun cercetătorii italieni.

Specialiștii în microbiologie au precizat că este important să analizeze noua variantă de coronavirus, pentru a o putea defini și pentru a stabili dacă noile mutații pot influența în vreun fel transmiterea virusului sau eficacitatea vaccinurilor.

Noua tulpină de coronavirus, cunoscută de cercetători sub numele de B.1.1.529, a primit denumirea Omicron după alfabetul grecesc. Organizația Mondială a Sănătății a fost notificată cu privire la noua tulpină de către autoritățile din Africa de Sud pe 24 noiembrie, în urma analizei unei probe prelevate pe 9 noiembrie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe