Obiectul pe care l-a găsit robotul trimis de oameni pe Marte. Seamănă leit cu o floare de pe Pământ

Stan Filon 02.03.2022, 09:52
Obiectul pe care l-a găsit robotul trimis de oameni pe Marte. Seamănă leit cu o floare de pe Pământ

Roverul Curiosity, robotul trimis pe planeta Marte, a făcut o descoperire care i-a entuziasmat pe cercetătorii din întreaga lume. Acesta a transmis, zilele trecute, o fotografie de pe suprafața planetei în care apare o formațiune care seamănă destul de mult cu o floare de pe Pământ. Are forma unui cactus, însă cercetătorii spun că nu este vorba despre așa ceva.

Obiectul pe care l-a găsit roverul Curiosity, robotul trimis de oameni pe Marte

Robotul Curiosity se dovedește a fi foarte util pentru omenire, care poate înțelege astfel mai multe despre planeta Marte. Zilele trecute, acesta a fotografiat o formațiune de dimensiuni foarte mici. Aceasta are forma unui cactus, însă cercetătorii spun că nu este vorba despre așa ceva, ci despre o formațiune minerală, cu structuri delicate, care s-au format prin precipitarea mineralelor din apă.

Nu e prima oară când Curiosity surprinde așa ceva pe planeta Marte, însă bucuria oamenilor de știință este la cote înalte. Acestă formațiune minerală se numesc clustere de cristale diagenetice. Mai exact, termenul diagenetic înseamnă recombinarea sau rearanjarea mineralelor. Aceste caracteristici constau în clustere cristaline tridimensionale, probabil realizate dintr-o combinație de minerale.

Obiectul pe care l-a gasit roverul Curiosity, robotul trimis de oameni pe Marte
Obiectul pe care l-a gasit roverul Curiosity, robotul trimis de oameni pe Marte

Seamănă cu un cactus

Abigail Fraeman, cercetător adjunct al proiectului Curiosity, a declarat pe Twitter că formațiunile observate anterior erau alcătuite din săruri numite sulfați, scrie Science Alert. O altă formațiune asemănătoare a mai fost descoperită de Curiosity în 2013. Predecesorul lui Curiosity, Spirit, a găsit roci cu aspect similar, care au fost supranumite „conopidă”, având în vedere aspectul lor noduros, iar roverul Opportunity a văzut niște formațiuni care au fost poreclite „afine”, deoarec sunt mici și rotunde.

Curiosity este un rover proiectat pentru a explora craterul Gale de pe Marte, ca parte a misiunii NASA Mars Science Laboratory (MSL). Curiosity a fost lansat de la Cape Canaveral la 26 noiembrie 2011, ora 15:02 UTC și a aterizat pe Aeolis Palus în interiorul Gale la 6 august 2012, ora 05:17 UTC. Obiectivele roverului au inclus o investigație a climatului și a geologiei marțiene, cercetarea dacă situl a oferit vreodată condiții de mediu favorabile vieții microbiene, inclusiv investigarea rolului apei și studii privind habitatele planetare în pregătirea explorării umane a planetei.

În decembrie 2012, misiunea de doi ani a lui Curiosity a fost extinsă indefinit, iar la 5 august 2017, NASA a sărbătorit cea de-a cincea aniversare a aterizării roverului. Curiosity este încă operațional, iar la 2 martie 2022, Curiosity era pe Marte de 3402 soli, de la aterizarea din 6 august 2012.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...