Obiectul misterios din spațiu care emite semnale radio. Ce cred astronomii

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 17:43
Obiectul misterios din spațiu care emite semnale radio. Ce cred astronomii

Astronomii au descoperit un obiect care se învârte și eliberează explozii gigantice de energie la intervale fixe, la fel ca cele de ceasornic, și nu seamănă cu nimic din ce au mai văzut până acum. Descoperirea neobișnuită a fost făcută cu telescopul Murchison Widefield Array. „A fost un pic înfricoșător pentru un astronom”, a spus autorul studiului.

Ce au crezut astronomii despre obiectul descoperit

Obiectul spațial observat în martie 2018 a emis radiații de trei ori pe oră. În acele momente, a devenit cea mai strălucitoare sursă de unde radio vizibilă de pe Pământ, acționând ca un far ceresc.

Astronomii au crezut că ar putea fi o rămășiță a unei stele prăbușite, fie o stea neutronică densă, fie o „pitică albă” (stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluției), cu un câmp magnetic puternic sau altceva.

„Acest obiect a apărut și a dispărut în câteva ore în timpul observațiilor noastre. A fost complet neașteptat. A fost un pic înfricoșător pentru un astronom pentru că nu se știe nimic care să facă asta pe cer. Și este într-adevăr destul de aproape de noi, la aproximativ 4.000 de ani lumină distanță. Este în curtea noastră galactică”, a declarat Natasha Hurley-Walker, autorul principal al studiului publicat în revista Nature, scrie CNN.


S-a aprins doar un minut la fiecare 18 minute

Dictorandul Tyrone O’Doherty de la Universitatea Curtin a făcut descoperirea neobișnuită în timp ce folosea telescopul Murchison Widefield Array, montat în deșertul din Australia de Vest, pentru a realiza un grafic al undelor radio.

„Este interesant că sursa pe care am identificat-o anul trecut s-a dovedit a fi un obiect atât de ciudat. Câmpul vizual larg al MWA și sensibilitatea extremă sunt perfecte pentru supravegherea întregului cer și detectarea unor astfel de obiecte”, a spus O’Doherty.

Obiectele spațiale care se aprind și se opresc sunt cunoscute sub numele de tranzitorii. Acest nou obiect incredibil de luminos s-a aprins doar aproximativ un minut la fiecare 18 minute. Cercetătorii au spus că observațiile lor s-ar putea să se potrivească cu definiția unui magnetar care strălucește doar o secundă. Însă acest obiect durează mai mult.

Nimeni nu se aștepta să detecteze un obiect ca acesta, pentru că nu ne așteptam să fie atât de strălucitor. Cumva, transformă energia magnetică în unde radio mult mai eficient decât orice am văzut până acum”, a precizat Hurley-Walker.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze obiectul pentru a vedea dacă se pornește din nou și, între timp, caută dovezi ale altor obiecte similare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...