Un obiect misterios, descoperit în România acum 5 decenii, îi pune pe jar pe americani. Are doar 20 cm și nimeni nu știe ce e VIDEO

Cătălina Burghelea 05.01.2022, 07:43
Un obiect misterios, descoperit în România acum 5 decenii, îi pune pe jar pe americani. Are doar 20 cm și nimeni nu știe ce e VIDEO

Un obiect misterios, descoperit în anul 1973, de câţiva muncitori români pe malul Mureşului, ce nu a putut fi identificat până acum, va fi prezentat în cadrul unei emisiuni celebre de la un post TV american. Grupul muncea la o balastieră de lângă orașul Aiud, când a dat peste un obiect mic, lung de 20 de cm și gros de 7 cm. De aproape 50 de ani, specialiștii nu pot spune ce este, de fapt.

Un obiect misterios, descoperit lângă Aiud, nu a putut fi descifrat până acum

Obiectul care arată ca o piatră cântărește aproximativ două kilograme și a fost descoperit în urmă cu aproape 50 de ani lângă Aiud, județul Alba. De atunci, a devenit sursă de conspirații pentru cei pasionaţi de comori misterioase pe care le atribuie unor civilizaţii extraterestre care au vizitat Terra în urmă cu mii de ani. Iar acum a ajuns subiectul unui documentar difuzat de History Channel.

Compus din 90% aluminiu, staniu şi alte 11 materiale

Adus la Cluj-Napoca, pentru a fi analizat amănunţit, despre acest obiect misterios, care seamănă cu un călcâi sau o cupă de excavaj, s-a aflat că este un aliaj compus din 90% aluminiu, staniu şi alte 11 materiale.

„Obiectul, lung de circa 20 de centimetri, lat de circa 12,5 cm şi gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secţiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular. Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părţii sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat.

Pe suprafaţa sa inferioară cât şi lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice. Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a facut parte cândva dintr-un ansamblu funcţional şi că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a raului“, a notat inginerul Florin Gheorghiţă, în cartea „Enigme in Galaxie“, apărută în 1983.

Cercetătorii români spun că sunt oasele unui rinocer

Tot cercetările de la Cluj-Napoca au indicat faptul că oasele găsite ar fi aparţinut unui rinocer păros, animal care a trăit acum 80.000 de ani în urmă! Doar că, oamenii de știință s-au lovit de o problemă atunci când s-a încercat datarea călcâiului de aluminiu.

„Repetatele analize metalografice aveau să ridice semne de întrebare şi mai mari. Astfel, din buletinul emis de centrul de cercetări ICPMMN (Măgurele) rezulta că metalul din care fusese realizată piesa era de fapt un aliaj complex, format din 12 elemente diverse, între care elementul principal, era aluminiul, în proporţie de circa 80%. Deci, piesa respectivă este un aliaj din aluminiu! Un aspect cu totul neobişnuit era existenţa unui strat anormal de oxid de aluminiu pe întrega suprafaţă a obiectului.

Este ştiut faptul că acest metal se oxidează foarte greu în profunzime, în mod uzual acoperindu-se cu un strat superficial de oxid protector care limitează pătrunderea fenomenului de oxidare în masa metalului. Explicaţia cea mai plauzibilă pare a fi şi din acest punct de vedere, vechimea foarte mare a obiectului… Dar aluminiul a fost descoperit în laborator în anul 1825 de catre Oersted, şi producerea sa pe cale industrială a început abia în 1883… Într-un secol era practic imposibil sa se produca un strat de oxid atât de gros”, a afirmat inginerul Florin Gheorghiţă, citat de Adevărul.

Teoria a fost respinsă de un specialist în tehnica aviatică

Ideea cum că ar fi oasele unui rinocer păros a fost combătută de un specialist în tehnica aviatică. Acesta a sugerat că obiectul ar putea fi talpa unuia dintre suporţii de aterizare, de la un aparat de zbor nu prea mare, care în coborâre, se aşaza lent pe sol. Unii experți au spus că obiectul misterios ar avea o vechime de 250.000 de ani. Însă, rezultatele analizelor efectuate indică faptul că aliajul din aluminiu ar avea între 400 de ani şi 80.000 de ani.

Obiectul descoperit la Aiud se află în custodia Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...