SPECIAL

Oameni de real succes care au pășit în carieră cu stângul. Printre ei, politicieni, inventatori, regizori, magnați sau scriitori celebri

Dan Mlădinoiu 22.01.2022, 15:41
Oameni de real succes care au pășit în carieră cu stângul. Printre ei, politicieni, inventatori, regizori, magnați sau scriitori celebri

Nu o dată s-a dovedit faptul că valoarea, celebritatea, reputația de nivel mondial se lasă așteptate, prima provocare fiind sortită eșecului. Dimpotrivă, pentru multe nume sonore, precum Churchill, Spielberg, Ford, Oprah Winfrey succesul în carieră a venit după ratări înregistrate la debut. Cu alte cuvinte au pășit în carieră cu stângul.

Oameni celebri, de real succes, care au pășit în carieră cu stângul. Printre ei, politicieni, inventatori, regizori, magnați, scriitori

Conform Business Insider, iată o serie de exemple în care faima a fost precedată de dificultăți cu care s-au confruntat, de un prim pas cu stângul:

Winston Churchill

Politicianul și istoricul Winston Churchill a fost exclus din partidul conservator, al cărui membru era, din cauza dezacordurilor ideologice pe care le-a avut în perioada cuprinsă între anii 1929-1939. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, 1 septembrie 1939, a fost numit Prim Lord al Amiralității Britanice , punând astfel capăt cvasianonimatului. După demisia lui Neville Chamberlaine, la 10 mai 1940, Churchill a devenit prim-ministru, la vârsta de 62 de ani. A obținut al doilea mandat de premier în 1951.

Oameni de succes care au pășit în carieră cu stângul
Winston Churchill a pornit cu stângul în cariera sa

Thomas Alva Edison

Deși, inițial, profesorii i-au spus că este „prea prost pentru a învăța ceva”, Edison a fost unul dintre cei mai importanți inventatori și oameni de afaceri americani al sfârșitului de secol XIX și început de veac XX. Prolific prin aplicarea practică a descoperirilor sale științifice. Supranumit „Magicianul din Menlo Park”, „prostul” inginer, matematician, antreprenor, fizician a fost deținătorul a peste 1000 de brevete, inventând dispozitive care au schimbat lumea, cum ar fi: fonograful, becul cu filament incandescent, kinetoscopul. În lumea industriei a introdus noțiunea de „producție de serie”.

Oprah Winfrey

Celebra realizatoare de televiziune, Oprah Gail Winfrey (68), cu o avere estimată de 2,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes, deținătoare a nu mai puțin de 21 de diferite premii americane, a fost concediată de la primul ei job în televiziune. Era prezentatoare de știri în Baltimore, unde, după cum a declarat, s-a confruntat cu discriminarea și hărțuirea sexuală. Asta nu a împiedicat-o să devină apoi regina de necontestat a talk-show-urilor TV înainte de a crea un imperiu media.

Walt Disney

Walter Elias Disney, regizorul, animatorul, scenaristul și producătorul câștigător de 22 de ori al Premiului Oscar, cu nume comun în orice casă americană, a fost concediat la începutul carierei sale de către editorul unui ziar pentru că „îi lipsea imaginația și nu avea idei bune”. Câteva dintre creațiile lui au eșuat înainte de premiera filmului său „Albă ca Zăpada”. Astăzi, majoritatea celor mici nu și-ar imagina copilăria fără ideile lui.

Steven Alan Spielberg

Marele regizor a fost exmatriculat în mod repetat de la Școala de Arte Cinematografice de la Universitatea din California de Sud. Succesul a venit odată cu lansarea pe piața cinematografiei a blockbusterului  „Jaws” (Fălci), în 1975. Spielberg (75), câștigător a trei Premii Oscar, este producătorul de film cu cel mai mare succes al tuturor timpurilor, peliculele sale având încasări de 8 miliarde de dolari la nivel mondial. A câștigat și trei premii Oscar. Spielberg deține o avere de 3,7 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Rowland Hussey Macy

Și renumitul fondator american al companiei de vânzări cu amănuntul a pășit cu stângul în afaceri, înregistrând o serie de eșecuri la începutul carierei sale. Nu s-a dat bătut și a înființat, la vârsta de 36 de ani, RH Macy & Co., care a devenit Macy’s, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din lume. În 2020 funcționau 551 de locații, cu 130.000 de angajați și un venit anual de 24,8 miliarde de dolari.

Oameni de succes care au pășit în carieră cu stângul
Macy’s, celebrul lanț de magazine american fondat în 1858 de Rowland Hussey Macy

Soichiro Honda

Viziunea unică a non-conformistului inginer Soichiro Honda.a fost exclusă la început de lumea afacerilor japoneză. Visătorul Honda a fost un geniu al mecanicii, care l-a idolatrizat pe Edison, și care s-a răzvrătit împotriva normelor rigide. Pasiunea lui pentru individualismul de performanță a găsit locul potrivit în Statele Unite. Astfel, și-a atras furia oamenilor de afaceri niponi ce prețuiau munca în echipă mai presus de orice. Astfel, Soichiro Honda a provocat cu curaj industria auto americană din anii 1970, revoluționând automobilul japonez.

Harland David Sanders

Colonelul Harland Davi a fost concediat de la 12 de locuri de muncă înainte de a fonda un restaurant de succes. A călătorit prin Statele Unite căutând pe cineva cu care să-și vândă puii de găină prăjiți. După ce a încheiat în sfârșit o afacere în statul american Utah, s-a născut Kentucky Fried Chicken . Astăzi, celebra „KFC” este una dintre cele mai recunoscute francize din lume, cu peste 18.000 de locații .

Dick Cheney

Richard Bruce „Dick” Cheney (80), al 46-lea vicepreședinte al Statelor Unite în mandatul George W Bush, după ce s-a străduit să se conformeze regulilor draconice ale Universității Yale, a abandonat-o. Apoi s-a întors pentru a o părăsi pentru totdeauna. Într-o conferință de presă, fostul său șef a declarat glumind:

„Deci acum știm că, atunci când absolvi Yale, devii președinte. Dacă renunți, devii vicepreședinte.”

Isaac Newton

Mama lui Newton l-a retras de la școală în copilărie pentru a avea grijă de ferma familiei. Acest fapt s-a dovedit a fi un eșec  lamentabil. După ce a înțeles greșeala făcută, ea l-a lăsat să-și termine educația de bază și, în cele din urmă, a fost convinsă a-i permite să frecventeze cursurile Universității Cambridge. Ulterior, Sir Isaac Newton a devenit unul dintre cei mai mari oameni de știință ai tuturor timpurilor, revoluționând fizica și matematica.

Sidney Poitier

În timpul primei sale audiții la American Negro Theatre, viitorul faimos actor a greșit scenariul și a vorbit cu un puternic accent din Bahamas, făcându-l pe regizor să-i spună furios să nu-și mai piardă timpul. Sidney Poitier nu a renunțat și, în cele din urmă, a repurtat un succes uriaș la Hollywood.  A câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun actor și a ajutat la destrămarea barierei rasiale din industria cinematografică americană.

Albert Einstein

În copilărie, Einstein a avut dificultăți în a comunica și a învăța într-un mod tradițional. Desigur, asemenea probleme ale lui Albert Einstein nu au fost un indicator al lipsei de inteligență. Dimpotrivă. A câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru descoperirea efectului fotoelectric, iar renumita sa teoria a relativității a corectat deficiențele fizicii newtoniene. A publicat peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

Charles Darwin

Era considerat un student mediocru. A renunțat la cariera medicală si a urmat cursuri de religie pentru a deveni pastor. După ce a studiat natura, Darwin și-a găsit adevărata chemare, străbătând lumea cu dorința de a-i descoperi misterele. Scrierile sale, în special „Originea speciilor”, au avut un efect fundamental în lumea științei prin răspândirea descoperirii evoluției.

Harrison Ford

În urma unui prim rol într-un film fără importanță, Ford a fost convocat de un director care i-a spus că nu va reuși niciodată în această industrie. În pofida unei previziuni ce s-a dovedit falsă, cariera lui Harrison Ford a continuat să se întinde pe șase decenii și a fost plină de roluri inovatoare în filme de succes, cum ar fi „Războiul Stelelor” și „Indiana Jones”.

Theodor Seuss Geisel

Scriitorul, poetul, scenaristul american, mai cunoscut sub numele de Dr. Seuss, s-a confruntat cu un prelungit eșec de debut. Prima sa carte a fost respinsă de 27 de edituri diferite. În timp, a devenit un legendar autor de cărți pentru copii și este cunoscut în întreaga lume pentru clasicele sale precum „The Cat in the Hat” (Pisica cu pălărie) și “Green Eggs and Ham” (Ouă verzi cu șuncă). Cărțile sale s-au vândut în 600 de milioane de exemplare.

Lucille Ball

Cunoscută ca actriță, model și producătoare de succes, la începutul carierei sale a apărut în atât de multe roluri secundare încât a fost supranumită „Regina filmelor B”. Apoi, când rețeaua de televiziune CBS a contactat-o ​​pe ea și pe soțul său, actorul de vodevil Desi Arnaz, a obținut rolul vieții . CBS le-a lansat carierele într-un sitcom, „I Love Lucy”, care a devenit extrem de influent.

Henry Ford

Tînărul Henry Ford și-a distrus reputația din cauza unor afaceri eșuate cu automobile. Cu toate acestea, după îndelungi căutări, a găsit un asociat care a crezut în ideile lui. Atunci când Ford Motor Company a schimbat pentru totdeauna industria și cultura auto cu modul său de producție bazat pe linii de asamblare, Henry Ford a demonstrat că a învățat o lecție din greșelile sale de început.

Stephen King

Autorul american, celebru prin romanele sale horror, nu a fost mulțumit de rândurile sale atunci când a încercat să scrie romanul „Carrie”, astfel încât l-a aruncat la gunoi. Soția sa, Tabitha, a găsit manuscrisul și l-a recuperat. Apoi, „Carrie” a devenit un best seller, lansându-i cariera lui Stephen King (74). Romanele sale s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare.

Urmăriți Impact.ro și pe