Cele mai controversate cărți din istoria literaturii. Lolita, Codul lui Da Vinci sau Originea Speciilor, în top

Iancu Andreea, Mihai Cheleș 09.02.2021, 13:49
Cele mai controversate cărți din istoria literaturii. Lolita, Codul lui Da Vinci sau Originea Speciilor, în top

Magia cărților fascinează fiecare cititor, transpunându-l adesea într-o lume total diferită. Pentru că filele scrise reprezintă pentru unii un refugiu, iar pentru alții un mod de a afla lucruri noi și a-și dezvolta intelectul, unii critici au apreciat sau din contră o serie de titluri apărute pe parcursul anilor. Cele mai controversate cărți din istoria literaturii au fost analizate și cuprinse într-un top realizat de VISTA. Află dacă te numeri printre cititorii vreuneia dintre ele.

Care sunt cele mai controversate cărți din istoria literaturii

Cu siguranță ai auzit de Codul lui Da Vinci sau de Originea speciilor și teoria selecției naturale, însă nu știai că acestea fac parte dintre cele mai controversate cărți din istoria literaturii. Titlurile au reușit să stârnească reacții neașteptate, polemici și critici din partea specialiștilor, dar nu numai. Ele fac însă parte dintr-un top al operelor care au fost privite cu ochi mai puțin buni de-a lungul timpului. Află ce alte cărți au stârnit controverse în rândul cititorilor.

Care sunt lecturile cele mai controversate din istoria literaturii
Care sunt lecturile cele mai controversate din istoria literaturii

1. „Împăratul muştelor”, de William Golding

Cartea a fost publicată în anul 1954 și spune povestea unui grup de băieți britanici care rămân blocați pe o insulă nelocuită, în urma prăbușirii unui avion. Ralph si Piggy sunt considerați eroii principali ai romanului. Acolo, împreună cu ceilalți băieți, sunt nevoiți să învețe să conviețuiască și să se organizeze singuri. Din păcate, rezultatele sunt un real dezastru. Cartea ajută la relevarea scăpărilor majore pe care le are, de fapt, natura umană. Ca autor, William Golding a abordat decăderea omului ca teme ale creațiilor sale, dar și explorarea abisului ce se află dincolo de inocența copilăriei. Romanul „Împăratul muştelor” este considerat, încă din anii ‘80, a fi violent, obscen și rasist. Cu toate acestea, a ajuns pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză publicate între 1923-2005. Clasamentul a fost publicat de revista Time.

2. „Lolita”, de Vladimir Nabokov

Romanul a fost scris în engleză și publicat la Paris în anul 1955.  Ulterior, a fost tradus de autor în rusă și publicat în 1967 la New York. Subiectul lui este unul pe cât se poate de controversat. Humbert Humbert, naratorul și protagonistul acțiunii, se îndrăgostește și devine obsedat sexual de o fată de doar 12 ani. Numele ei este Dolores Haze și este abuzată în nenumărate rânduri de acest pedofil, care îi și devine tată înainte de comiterea abuzurilor. Sunday Express a numit-o „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”. Autoritățile au fost sesizate imediat de public și toate exemplarele au fost retrase de pe piață. Romanul ”Lolita” a fost considerat a fi unul pornografic. A fost interzis în Franța, Marea Britanie, Argentina, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Singura țară în care a fost publicată fără probleme a fost America. Numele „Lolita” a intrat în cultura populară și descrie o copilă precoce din punct de vedere sexual. Romanul a fost ecranizat de 2 ori: prima dată în 1962, de Stanley Kubrick, și a doua oară în 1997, de Adrian Lyne.

3. „Originea speciilor”, de Charles Darwin

Titlul inițial al volumului este ”Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență”. A fost scris de Charles Darwin și a apărut în anul 1859. The Guardian a nominalizat cartea ca fiind ”una dintre cele mai importante 10 cărți care a influențat lumea”. Criticul Martin Seymour-Smith a situat-o în lista Celor mai influente 100 de cărți din istoria omenirii. Darwin a călătorit timp de 5 ani în jurul lumii pentru a se documenta. A pornit în călătorie la data de 27 decembrie 1831 pe vasul ”Beagle”. S-a întors după aproape 5 ani, pe data de 2 octombrie 1836, înapoi în Anglia. „Originea speciilor” prezintă selecția naturală ca mecanismul fundamental al evoluției speciilor de plante și animale. Aceasta constă în eliminarea indivizilor necorespunzători și păstrarea indivizilor cu însușiri avantajoase din punct de vedere biologic. Totul se realizează prin lupta pentru existență. Teoria evoluționistă a fost susținută de mulți naturaliști din toată lumea. În România, concepția evoluționistă a avut numeroși susținători printre care: Grigore Ștefănescu, Ștefan Mihăilescu, Grigore Antipa, Emil Racoviță, Victor Babeș, Gheorghe Marinescu, Grigore Cobălcescu ș.a.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

4. „Metamorfoza”, Franz Kafka

Începem cu un detaliu important ce a dus la pătarea imaginii tuturor operelor acestui autor: Franz Kafka era evreu, deci toate lucrările lui au avut de suferit din această cauză. Multe cărți publicate au fost interzise sub regimul nazist și sovietic. „Metamorfoza” este o nuvelă scrisă în anul 1912 și octombrie 1915 în revista Die Weißen Blätter. A fost interzisă pentru că era considerată decadentă și „plină de deznădejde”. Era considerată un pericol și un atac la adresa conceptului de familie pe care sovieticii îl aveau. Nuvela a rămas una din cele mai enigmatice opere ale secolului al XX-lea. Aceasta a generat numeroase interpretări, de la cele psihanalitice sau existențialiste, la cele religioase, marxiste sau etnico-istorice.

5. „O lume se destramă”, Chinua Achebe

Este cartea de debut a autorului nigerian Chinua Achebe și a fost publicată prima oară în anul 1958. Este o carte studiată în școlile din Africa, dar și în țările care vorbesc engleză. Prezintă viața pre-colonială din partea de sud-est a Nigeriei și sosirea europenilor la sfârșitul secolului al XIX-lea. Subiectul cărții este viața lui Okonkwo, un bărbat Igbo și campion local la lupte în clanul fictiv nigerian al Umuofiei. Se prezintă viața lui de familie, istoria sa personală și obiceiurile societății Igbo, precum și influența colonialismului european și a misionarilor creștini asupra lui Okonkwo, a familiei sale și a societății. Biserica și instituțiile religioase au obținut interzicerea cărții, dând vina pe descrierile inadecvate ale vieții de apoi și criticile aduse bisericii.

Află mai multe despre cele mai controversate cărți din topul realizat de VISTA, în clipul de mai jos:

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...