O nouă tulpină periculoasă de covid-19, depistată în România. Reduce şi eficiența vaccinului

Cristian Cojocaru 05.04.2021, 21:02
O nouă tulpină periculoasă de covid-19, depistată în România. Reduce şi eficiența vaccinului

O nouă tulpină periculoasă a fost depistată în România, aceasta prezentânt atât caractersticile tulpinii britanice cât și mutația E484K. Secvențierile au fost făcute în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceva, după cum afirmă comunicatul de presă.

O nouă tulpină periculoasă a fost depistată în România

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava a fost recoltată o probă biologică de la un pacient fără istoric recent în Marea Britanie.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

Noua tulpina este o combinatie intre tulpina britanica si o mutatie
Noua tulpina este o combinatie intre tulpina britanica si o mutatie

Noi cazuri de tulpină britanică

Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceva a efectuat în ultimele două săptămâni secvențieri pentru un număr de 91 de proble biologice care proveneau de la pacienții depistați pozitiv cu Covid-19  de pe raza mai multor județe.

Din cele 91 de probe, 88 au reprezentat cazuri care aparțin tulpinii britanice B.1.1.7 (VOC 202012/01), iar un caz aparține noii tulpini B.1.1.7 + E484K. Repartizarea geografică a probelor arată că 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani.

Până în acest moment, în cadrul Universității au fost secvențiate peste 400 de probe care provin de la pacienții diagnosticați cu virusul Covid-19. USV va continua monitorizarea SARS-CoV-2 pe teritoriul țării în colaborare cu cei implicați în acțiune.

Urmăriți Impact.ro și pe