O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Zelenski, pregătit să discute statutul de neutralitate

Andra Daoud 27.03.2022, 23:24
O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Zelenski, pregătit să discute statutul de neutralitate

Delegația rusă și cea ucraineană se vor întâlni din nou luni, pentru o nouă rundă de negocieri. Reprezentanții celor două țări vor sta față în față, după ce în ultimele zile discuțiile au avut loc prin teleconferință. În ce țară vor avea loc negocierile și în ce condiții ar putea accepta Volodimir Zelenski statutul de neutralitate al țării sale.

O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina

O nouă rundă de negocieri începe luni dimineață, în Turcia. Negocierile sunt programate să dureze 3 zile, între 28 și 30 martie, potrivit unuia dintre reprezentanții delegației ucrainene, David Arakhamia. Miniștrii de Externe rus și ucrainean s-au mai întâlnit o dată, la începutul lunii, în Antalya, însă discuția lor nu a produs rezultate concrete în ceea ce privește un acord de pace.

Președintele Turciei a declarat în repetate rânduri că țara sa nu va abandona relațiile diplomatice pe care le are cu cele două țări implicate în război și că este un privilegiu faptul că poate comunica cu amândouă. Anterior, guvernul turc a ales să nu își închidă spațiul aerian pentru aeronavele rusești, în schimb a interzis accesul navelor de război în strâmtoarea care leagă Marea Neagră cu Mediterana.

Zelenski, pregătit să discute statutul de neutralitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina este pregătită să discute statutul de neutralitate, ca parte a acordului de pace cu Rusia. Acesta ar trebui însă să fie garantat de părți terțe și stabilit prin referendum, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși independenți.

Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm pentru a ajunge la un compromis. Acordăm importanță maximă acestei probleme”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a acordat un interviu de 90 de minute jurnaliștilor ruși, iar autoritatea de reglementare a presei de la Moscova a avertizat să nu fie difuzat. Președintele Ucrainei a spus că Rusia a provocat distrugerea mai multor orașe din Ucraina și că pagubele sunt mai serioase decât cele din timpul războiului dus de ruși în Cecenia.

O nouă rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina. Zelenski, pregătit să discute statutul de neutralitate
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Este interzisă filmarea zonelor bombardate de ruși

Sirenele au pornit din nou duminică seara în mai multe orașe din Ucraina. Orașul Liuv, din vestul Ucrainei, a fost bombardat cu rachete sâmbătă, iar autoritățile au luat decizia de a interzice oamenilor să mai filmeze locurile bombardate.

Explicația deciziei are legătură cu faptul că imaginile ar putea ajuta armata rusă să vadă dacă a atins ținta. Între timp, autoritățile ucrainene au transmis că au fost dislocate mai multe unități care apără capitala și punctele-cheie.

Au fost dislocate mai multe unităţi în zona Cernobîl – în regiunea Kiev -, pentru deplasarea lor ulterioară în Belarus, cu obiectivul de restabili capacitatea de luptă. Este posibil ca după implementarea acestor măsuri, după regruparea şi consolidarea forţelor, ocupanţii să reia acţiunile pentru blocarea Kievului din direcţia sud-vest”, a spus Statul Major ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe