Ministrul de Externe de la Kiev, anunț despre negocierile cu Rusia. „Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare”

Ioana Bucur 25.03.2022, 23:35
Ministrul de Externe de la Kiev, anunț despre negocierile cu Rusia. „Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare”

În timp ce războiul din Ucraina a intrat în cea de-a doua lună, discuțiile dintre reprezentanții celor două țări sunt mai importante ca oricând. Ministrul de Externe de la Kiev a vorbit despre negocierile cu Rusia. Din nefericire, veștile nu sunt tocmai încurajatoare. Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare, existând dificultăți majore în cazul principalelor probleme politice.

„Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare”

Cu fiecare zi ce trece, numărul persoanelor care sunt ucise în războiul din Ucraina crește. Vorbim, despre militari și civili – femei, copii, bătrâni – blocați în mijlocul infernului creat de bombardamentele armatei ruse.

Atacurile continuă, speranța ucrainenilor concentrându-se pe negocierile cu Rusia. Recent, reprezentanții celor două delegații au făcut dezvăluiri cu privire la stadiul în care au ajuns discuțiile, veștile nefiind cele așteptate de o lume întreagă.

Negociatorul-șef trimis de Moscova, Vladimir Medinski, a declarat că discuțiile stagnează în punctele esențiale, însă există un oarecare consens în ceea ce privește unele puncte mai puțin importante.

„Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare. Însă asupra principalelor (probleme) politice, stăm pe loc”, a precizat Medinski.

Potrivit acestuia, Moscova dorește semnarea unui „tratat exhaustiv” ce cuprinde neutralitatea, demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei, precum și recunoașterea, de către Kiev, a suveranității ruse asupra Peninsulei Crimeea și independența celor două „republici” separatiste din Donbas.

„Noi insistăm pentru un tratat complet, care, în plus faţă de statutul de neutralitate al Ucrainei, să prevadă o serie de poziţii esenţiale pentru ţara noastră – demilitarizarea, denazificarea, definirea şi recunoaşterea statutului Crimeei şi Donbasului, precum şi o serie de alte poziţii (…).

Partea ucraineană se concentrează în primul rând pe obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor ţări terţe în contextul neaderării la NATO. Este o poziţie total de înţeles”, a subliniat Vladimir Medinski, citat de agenţia Interfax.

Cu toate că negocierile se desfășoară acum aproape zilnic, în sistem online, se înaintează greu.

Ministrul de Externe de la Kiev, anunt despre negocierile cu Rusia. „Pozitiile converg numai asupra punctelor secundare”
Negociatorul-șef trimis de Moscova, Vladimir Medinski

Ce spun ucrainenii despre negocierile cu Rusia

Vineri, ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba (foto, dreapta) a spus că procesul de negociere este „foarte dificil”.

„Ţara noastră este sincer recunoscătoare părţii turce şi, în special, preşedintelui Erdogan pentru asistenţa politică şi umanitară, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În acelaşi timp, este important să evaluăm situaţia în mod obiectiv.

Nu există un consens cu Rusia în ceea ce priveşte cele patru puncte menţionate de preşedintele Turciei. În special, limba ucraineană este şi va fi singura limbă de stat în Ucraina.

În general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau alte puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate în acelaşi timp de subgrupurile delegaţiilor.

Procesul de negociere este foarte dificil. Delegaţia ucraineană a luat o poziţie puternică şi nu renunţă la condiţiile sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanţiilor de securitate şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat Kuleba.

Oficialul a anunțat că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un „consens” cu Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...