O nouă bancă apare în România. Anunțul înființării ei a fost făcut la cel mai înalt nivel

Stan Filon, Camelia Moldoveanu 25.08.2021, 20:05
O nouă bancă apare în România. Anunțul înființării ei a fost făcut la cel mai înalt nivel

Apare o nouă bancă în România, iar anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîțu! Această nouă instituție bancară va finanța prin fonduri europene sectoarele economice unde lipsesc investitorii privați, după cum susține premierul.

Apare o nouă bancă în România

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în România va lua ființă o nouă bancă. Se va numi Banca pentru Dezvoltare, iar proiectul seamănă cu cel depus de guvernarea PSD, însă Florin Cîțu ne asigură că este vorba despre cu totul altceva. Premierul Florin Cîţu a afirmat că noua bancă de dezvoltare care va fi înfiinţată ”va fi un vehicul pentru fonduri europene”. Întrebat despre declaraţia făcută în urmă cu cinci ani în care critica posibilitatea înfiinţării unei noi bănci româneşti de dezvoltare, Cîţu a spus:

”Acea bancă era un proiect tâmpit. Aceasta, pe care o veţi vedea, este un proiect foarte bun. Uitaţi-vă în ordonanţă, că sunt date foarte diferite. Acum este înfiinţată pentru a fi un vehicul pentru fonduri europene. Este o bancă de dezvoltare. Va fi clar că vom reforma celelalte instituţii financiar-bancare de stat”, a afirmat, Cîţu, marţi, la Parlament.

Apare o noua banca in Romania
Apare o noua banca in Romania

Cîțu a respins proiectul PSD, dar l-a adoptat acum, cu mici modificări

Cine va conduce noua bancă? Ei bine, premierul Florin Cîțu a spus că noua instituție bancară va fi condusă de oameni alei împreună cu Comisia Europeană. ”Guvernul a publicat proiectul de ordonanță privind înființarea Băncii de Dezvoltare (BD). Din start trebuie să spunem că documentul este 95% copy-paste după proiectul de lege inițiat de fostul ministru al finanțelor, Orlando Teodorovici, care a fost adoptat de Senat în 9 martie 2020, adică în timpul vechii majorități parlamentare”, scrie Bogdan Glăvan pe project-e.ro.

Glăvan mai sune că textul propus de premierul Cîțu are același număr de pagini, 13 articole în loc de 12, câteva modificări de redactare și foarte puține schimbări/completări. Proiectul înființării BD a fost resins o dată de guvernul Orban în iulie 2020, dar a primit aviz negativ și de la guvernul Cîțu, în martie 2021.

Situația se pare că s-a schimbat între timp, iar proiectul a devenit viabil, așa că Florin Cîțu semnează și propune adoptarea de către guvern a actului normativ cu care nu a fost de acord în urmă cu doar cinci luni de zile. Ce s-a schimbat între timp? Ei bine, Comisia Europeană a încurajat statele membre să înființeze bănci sau agenții de promovare prin care să sprijine afacerile în acele domenii în care finanțatorii privați ezită să investească, precum  proiecte în domeniul cercetării-dezvoltării, infrastructurii, educației, mediului etc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...