O graniță din Europa a fost redesenată. Cele două țări au terminat negocierile secrete

Ana Anitoiu 27.07.2022, 14:59
O graniță din Europa a fost redesenată. Cele două țări au terminat negocierile secrete

O graniță din Europa a fost redesenată, din cauza schimbărilor climatice din ultima vreme. Cele două țări aflate de-o parte și de alta a frontierei au terminat negocierile secrete, după ani întregi de discuții. Lipsa unui acord a făcut ca o destinație turistică să nu poată beneficia de lucrări de renovare, deoarece nu se știa cine le poate autoriza.

Motivul pentru care o graniță din Europa a fost redesenată

Pe ghețarii din Munții Alpi, granița dintre Italia și Elveția urmează linia de separare a apelor, a căror scurgere spre nord marchează teritoriul elveţian, iar cea spre sud, pe cel italian. Însă, topirea unui ghețar a dat lucrurile peste cap.

Mai exact, ghețarul Theodule s-a topit și a pierdut aproape un sfert din masă, între anii 1973 și 2010, lăsând loc stâncilor. Astfel, Italia și Elveția au fost obligate să redeseneze frontiera pe o distanţă de zeci de metri.

În general, astfel de ajustări sunt frecvente și se fac prin compararea măsurătorilor realizate de echipe trimise de ambele ţări, fără o intervenţie politică. Însă, de această dată a fost diferit, iar motivul a fost explicat de directorul departamentului pentru controlul frontierei naţionale elveţiene, Alain Wicht, care a participat la negocieri.

„Trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori este vorba despre terenuri cu valoare mică. Însă acesta este singurul loc în care, dintr-o dată, am descoperit că se afla o cabană, oferind astfel o valoare economică terenului ce reprezenta obiectul disputei”, a spus Alain Wicht.

O granita din Europa a fost redesenata
Rifugio Guide del Cervino. Foto: Facebook

Negocierile secrete, finalizate. Ce s-a decis

Concret, este vorba despre refugiul Guide del Cervino din regiunea Zermatt-Cervinia, unde pasionații de sporturi de iarnă se pot caza și pot mânca. După negocieri diplomatice care au durat peste trei ani, Italia și Elveția au ajuns la un acord, al cărui detalii n-au fost dezvăluite. Totuși, Alain Wicht a făcut o dezvăluire.

„Am împărţit-o jumătate-jumătate”, a declarat directorul departamentului pentru controlul frontierei naţionale elveţiene. Urmează ca alte detalii ale acordului, ce a fost negociat la Florența, să fie dezvăluite abia după ce va fi aprobat oficial de ambele state. În Elveția, subiectul va ajunge pe masa Consiliului Federal abia anul viitor, cel mai devreme.

Pe de altă parte, administratorul refugiului, Lucio Trucco, a fost informat că acea cabană va rămâne italiană. Momentan, pe hărţile elveţiene, granița din jurul acestui refugiu montan rămâne marcată prin puncte de suspensie.

„Refugiul rămâne italian, pentru că a fost mereu italian. Meniul este italian, vinul este italian, taxele sunt italiene”, a spus administratorul cabanei ale cărei lucrări de renovare au fost întârziate de aceste negocieri, deoarece niciunul dintre satele situate în ambele părţi ale frontierei nu a putut să emită autorizaţii de construcţie.

La începutul lunii iulie, schimbările climatice au provocat o tragedie. Părți dintr-un ghețar de munte s-au prăbușit în Alpii Italieni, pe fondul unor temperaturi record. Mai multe persoane au murit sau au fost rănite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...