Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei și, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului și începerea negocierilor, a declarat joi un consilier principal al premierului ungar Viktor Orban. Consilierul a spus că, cu cât UE a adoptat mai multe sancțiuni, cu atât au afectat mai mult blocul, în timp ce Rusia a supraviețuit.
„La sfârşitul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţiuni”, a declarat Balazs Orban, fără legătură cu premierul, pentru Reuters.
Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, foarte dependentă de gazul și petrolul rusesc. Rusia construiește și un reactor nuclear pentru Ungaria. Budapesta a susținut cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicție a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o scutire pentru ea însăși.
„În acest moment, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancțiuni, cu atât ne aflăm în stare mai proastă. Și rușii? Da, îi doare și pe ei, dar supraviețuiesc. Și ce este și mai rău, ei procedează în Ucraina”, a spus Balazs.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei din 24 februarie, Uniunea Europeană, formată din 27 de națiuni, a convenit asupra a șase pachete de sancțiuni care includ înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controale la export, înghețarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor din sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dar unii oficiali susțin că oligarhii individuali pot trăi fără unele dintre iahturile sau vilele lor occidentale, probabil că au mutat deja active lichide în afara UE și controalele la export ar putea fi eludate de China și alții.
Înghețarea rezervelor băncii centrale ruse este făcută mai puțin dureroasă din cauza miliardelor de dolari pe care Rusia le primește în fiecare zi pentru petrolul și gazele care încă mai curg în Europa, spun ei. Odată ce UE încetează să cumpere petrol rusesc anul viitor, țițeiul poate fi vândut și expediat cu nave-cisternă în China sau India, spun unii oficiali.
Alții susțin că sancțiunile funcționează, dar va dura timp până când impactul lor total asupra economiei ruse va apărea. Orban, însă, a spus că UE ar trebui să-și schimbe tactica.
„Am ajuns într-un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem niște realizări, dar dacă va continua așa, conform gândirii rezonabile, va ajunge într-un mod prost pentru Europa. Așa că trebuie să ne gândim. despre ceva. Negocieri, încetare a focului, pace. Diplomație. Aceasta este soluția noastră”, a spus Orban.