Autoritățile din Italia, bilanț final în urma prăbușirii ghețarului din Alpi. A fost organizată o zi de doliu, numărul victimelor

Autoritățile din Italia, bilanț final în urma prăbușirii ghețarului din Alpi. A fost organizată o zi de doliu, numărul victimelor

Părți dintr-un ghețar de munte s-au prăbușit duminică în Alpii Italieni, pe fondul unor temperaturi record, au declarat autoritățile locale, cel puțin șase persoane au murit și opt rănite. Guvernul provincial Trento a declarat că operațiunile de salvare sunt în desfășurare după o mare „avalanșă de gheață” care a implicat mai mulți excursioniști.

Bilanțul final după prăbușirea ghețarului din Alpi

Update, sâmbătă, 9 iulie, ora 17:58. Autoritățile italiene au anunțat, sâmbătă, bilanțul final după prăbușirea ghețarului din Alpi. Acestea au confirmat că au murit 11 persoane.

„Putem afirma că ne-am făcut foarte rapid treaba şi confirmăm un bilanţ final de 11 decese”, a spus Giampietro Lago, şeful criminaliştilor care au participat la procesul de identificare a cadavrelor.

Echipele de salvare care au intervenit în urma tragediei s-au temut că ar fi existat și o a 12-a victimă. Însă, acum acestea susțin că nu există motive să creadă că bilanţul acestei tragedii ar putea să mai crească.

A fost organizată o zi de doliu în Valea Fassa, în amintirea victimelor avalanșei ce a avut loc duminică pe Marmolada, ce are înălţimea de 3.300 de metri și este cel mai înalt vârf din Munţii Dolomiţi – un masiv ce face parte din estul Alpilor italieni.

Tragedie în Alpii Italieni, unde 6 persoane au murit

Update, luni, 4 iulie, ora 15:00. MAE precizează că, de fapt, cei trei români consideraţi dispăruţi nu au putut fi contactaţi de familie, însă acum a fost luată legătura cu ei şi sunt în siguranţă.

„Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.

Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români”, a transmis MAE.

Update, luni, 4 iulie, ora 12:55. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, printre persoanele afectate de prăbuşirea gheţarului Marmolada, din munţii Alpi, Italia, nu au fost identificaţi cetăţeni români, iar căutarea persoanelor dispărute a fost suspendată temporar, din cauza vremii.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma şi al Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la gheţarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane.

În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene şi unităţile medicale din regiune, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a victimelor.

Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români”, transmite MAE.

Conform informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români, adaugă sursa citată.

MAE mai precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă.

De asemenea, MAE informează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma şi al celor două consulate generale din Trieste şi Milano nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară prin intermediul telefoanelor de urgenţă. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepţionată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Roma şi ai Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano se află în dialog permanent cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

Update, luni, 4 iulie, ora 12:35. Potrivit unor surse citate de G4media, ar fi doi români decedați în urma prăbușirii ghețarului din Alpii italieni. 20 de persoane sunt dispărute.

Update, luni, 4 iulie, ora 10:41. Șase morți, nouă răniți și 16 dispăruți – este bilanțul provizoriu anunțat de agenția ANSA, care îl citează pe Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

„Situația evoluează și este greu să spui cu certitudine ce s-a întâmplat”, a spus Bottacin.

Aceeași agenție anunță că cel puțin un român a dispărut după prăbușirea ghețarului din Alpii italieni. Până acum, au fost identificate patru dintre cele șase victime: trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie.

Cadavrele recuperate până acum au fost duse la un punct amenajat pe patinoarul orașului, unde va avea loc dimineața recunoașterea lor de către rude. La locul tragediei au ajuns o parte dintre rudele victimelor și celor dați dispăruți.

Avalanșa este „un dezastru de neimaginat, un carnagiu, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de curgerea gheții și a pietrelor, au spus anchetatorii pentru ANSA. Printre victime ar fi și ghizi.

Știre inițială:

Avalanșa a avut loc pe Marmolada, care la peste 3.300 de metri este cel mai înalt munte din Dolomiți, un lanț din estul Alpilor italieni care se întinde pe regiunile Trento și Veneto. Persoanele rănite au fost transportate la spitale din orașele din apropiere Belluno, Treviso, Trento și Bolzano, a declarat președintele Veneto, Luca Zaia.

O avalanșă de zăpadă, gheață și stâncă a lovit o cale de acces într-un moment în care au fost mai multe petreceri cu frânghii, dintre care unele au fost măturate. Din păcate, șase persoane au fost găsite fără viață. Numărul total de alpiniști implicați nu este încă cunoscut”, a spus Canova pentru AFP.

Masa uriașă de gheață s-a prăbușit aproape de Punta Rocca, pe traseul folosit de obicei de drumeții și alpiniști pentru a ajunge la vârf, a spus unitatea de salvare alpină.

„Din fericire, condițiile meteo sunt bune, dar există pericolul să poată exista și alte prăbușiri”, a spus un purtător de cuvânt, potrivit Reuters.

Au fost folosite elicoptere și câinii pentru a încerca să găsească supraviețuitori.

Un val de căldură de la începutul verii în Italia a arătat cum temperaturile de pe Marmolada au ajuns sâmbătă la 10 grade Celsius (50 Fahrenheit), a spus Zaia. Creșterea temperaturilor medii a făcut ca ghețarul Marmolada, ca mulți alții din întreaga lume, să se micșoreze constant în ultimele decenii.

Ghețarul Marmolada este cel mai mare ghețar din Dolomiți, care face parte din Alpii italieni și este situat pe partea de nord a Marmoladei. Acesta alimentează râul Avisio și peste lacul Fedaia.

Urmăriți Impact.ro și pe