O femeie a ținut pe hartă o localitate din România. Nici Ceaușescu nu a reușit să o facă să plece

Stan Filon, Mihai Ianoși 26.06.2021, 08:53
O femeie a ținut pe hartă o localitate din România. Nici Ceaușescu nu a reușit să o facă să plece

Localitatea Bozieni a fost una plină de viață. Oamenii se trezeau cu noaptea-n cap pentru a merge la câmp, copiii se jucau pe ulițe, mergeau la scăldat, iar iarna miroasea a cozonaci și a sărbători pe ulițele satului. Soarta însă i-a potrivnică satului prahovean care ”i-a picat urât” lui Nicolae Ceaușescu.

O femeie a ținut pe hartă o localitate din România

Încă nu se știe de ce a vrut Nicolae Ceușescu să radă de pe fața pământului satul prahovean Bozieni. Cert este că a vrut să-l facă una cupământul și l-a vrut șters inclusiv din acte. Legenda spune că o femeie s-a împotrivit, iar autoritățile comuniste pur și simplu nu au putut face nimic. Așadar, satul respectiv a rămas în picioare prin puterea doamnei Ecaterinei Vlăduță. Avea 75 de ani la utimul recensământ. Încăpățânarea a făcut-o pe tanti Cati, cum o știa toată comuna Fântânele, să facă în așa fel încât, să se vorbească despre ea ca despre ”femeia cât un sat întreg”. A rămas în Bozieni până a decedat.

Chiar dacă Nicolae Ceaușescu nu a reușit să dărâme satul din Prahova, a făcut-o natura, pentru el. Satul Bozieni s-a prăbușit la cutremurul din 1977. Casele au fost puse la pământ parcă așa cum își dorea Nicolae Ceușescu. A căzut și școala unde mergeau copiii. Mai mult decât atât, comuniștii nu i-au mai lăsat pe oameni să reconstruiască satul, așa că oamenii au plecat în alte sate și orașe, scrie observatorulph.ro.

O femeie a tinut pe harta Romaniei un sat
O femeie a tinut pe harta Romaniei un sat. Foto: Tanti Cati, la ultimul interviu acordat in anul 2015

Așezarea de sub cimitir

Tanti Cati a murit de ceva vreme, iar satul a prins puțină viață după ce o femeie împreună cu fiul său au decis că este timpul să se întoarcă acasă. Teodora Catană, în vârstă de 61 de ani, a trăit mult timp în Băicoi, dar s-a decis că vrea să revină acasă, acolo unde s-a născut, în satul Bozieni.

Femeia a trăit singură ceva timp, apoi fiul său, Alin, în vârstă de 41 de ani, a decis că nu-și poate lăsa mama singură, așa că s-a mutat și el acasă. Sunt singurii locuitori ai satului. Autoritățile speră ca și alți oameni să revină în satul părăsit, pentru a i se reda frumusețea de altădată.

Încă nu se știe de ce dorea Nicolae Ceușescu să pună la pământ satul Bozieni. Se spune că localitatea ar fi construită pe o veche așezare de secol V-VII, p.Hr. Aceasta sar afla sub cimitirul vechi al satului prahovean. Niciun arheolog nu a venit însă să facă săpături, deși despre această perioadă nu sunt prea multe informații.

”Această perioadă, secolele V-VII, este o perioadă foarte dificilă din punct de vedere informativ. Prea puține lucruri se știu la ora actuală. Nu putem decât să deducem că ar fi vorba despre o așezare umană, cu bordeie de suprafață sau subterane sau, cine știe, ar putea fi descoperit și un cimitir uman”, consideră arhitectul Călin Hoinărescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...